ČEKA SE POTEZ AMERIČKOG SAVEZNIKA AL SISIJA! Snage libijske vlade idu ka Sirtu i naftnim terminalima

Libijska međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva (GNA) uputila je danas svoje borce bliže Sirtu, na putu ka glavnim libijskim naftnim terminalima koje namjerava da povrati iz ruku Libijske nacionalne armije na istoku zemlje.

Sirt (foto: arhiva)

Kolona od oko 200 vozila kreće se istočno od Misrate duž obale Sredozemnog mora u pravcu grada Taverga ka Sirtu.

Šta će uraditi američki saveznik Al-Sisi?

Vlada u Tripoliju nedavno je povratila veći deo teritorije koju je držala LNA na severozapadu Libije okončavši 14-mesečnu ofanzivu generala Kalife Haftara na prijestonicu Tripoli, prije nego što je učvršćena nova linija ftona između Misrate i Sirta.

Uz podršku Turske, vlada u Tripoliju je najavila da će ponovo osvojiti Sirt i vazdušnu bazu Džufru. Međutim, američki saveznik egipatski predsjednik Al-Sisi, koji podržava LNA, zaprijetio je da će poslati vojsku u Libiju ako GNA i turske snage pokušaju da zauzmu Sirt.

Lideri EU upozoravaju na kršenje embarga na oružje

Lideri Francuske, Njemačke i Italije zaprijetili su danas da će uvesti sankcije zemljama koje nastave da krše embargo UN na izvoz oružja Libiji.

“Pozivamo takođe sve strane aktere da obustave svoje sve veće miješanje i da potpuno poštuju embargo Vijeća sigurnosti UN-a na izvoz oružja Libiji”, navodi se u zajedničkom saopštenju Emanuela Makrona, Angele Merkel i Đuzepea Kontea koje je izdalo francusko predsjedništvo.

Evropski lideri navode i da su spremni da eventualno pribjegnu sankcijama ako se nastavi kršenje embarga na moru, kopnu ili u vazduhu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj