NEĆEŠ DUGO BITI HEROJ: Zapeli pregovori EU lidera, ljuti Conte odbrusio nizozemskom premijeru!

Pregovori na samitu čelnika EU-a, koji već puna tri dana pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

EU leaders resume 'grumpy' summit on budget, coronavirus fund- The ...

Četiri štedljive zemlje  – Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija – traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova. S druge strane Njemačka, Francuska i većina drugih zemalja ne žele prihvatiti da iznos bespovratnih sredstava bude ispod 400 milijardi.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u subotu je bio predložio da se udio bespovratnih sredstava smanji na 450 milijardi, ali to nije zadovoljilo štedljivu četvorku.

Osim toga, te četiri zemlje traže da im se povećaju rabati na njihove doprinose europskom proračunu.

Michel je u svom prijedlogu predvidio rabate za te četiri zemlje i Njemačku. Međutim, četiri zemlje traže daleko veći popust, dok Njemačka nije imala primjedbi na Michelov prijedlog.

Talijanski premijer Giuseppe Conte večeras je upozorio svojeg nizozemskog kolegu Marka Ruttea, koji se istaknuo kao neumoljivi predstavnik skupine štedljivih zemalja, da ne blokira dogovor o paketu pomoći, piše Politico navodeći kao izvor jednog talijanskog službenika.

 – Možda ćeš biti heroj u svojoj državi na par dana, ali nakon nekoliko sedmica svi europski građani će te držati odgovornim za blokiranje adekvatnog i efikasnog europskog dogovora na krizu – rekao je premijer Italije svojem nizozemskom kolegi.

Conte je također istaknuo da bi konačni trošak oporavka od krize mogao biti dva do tri puta veći ako EU odmah ne reagira prikladno.

 – Iznos o kojem sada raspravljamo je goli minimum – kazao je Conte i dodao da Nizozemci riskiraju urušavanje zajedničkog tržišta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj