PREISPITUJU METODOLOGIJU PRIKUPLJANJA PODATAKA?! Vlada u Londonu više neće objavljivati podatke o broju umrlih od korona virusa

Britanska vlada saopštila je da u narednom periodu neće objavljivati dnevne podatke o broju umrlih od korona virusa, jer je neophodno da se preispita metodologija na osnovu koje se dolazi do tih podataka.

Odluka je donijeta nakon što su stručnjaci upozorili da način na koji Javno zdravstvo Engleske, vladina agencija koja upravlja epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje broj umrlih nije dobar i da je moguće da su podaci o preminulima preuveličani, prenosi Politiko.

Osnovna zamjerka je što se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na korona virus, a ne uzima se u obzir koliko vremena je prošlo od pozitivnog testa do smrti.

Tako se dešava da se među umrle od korona virusa ubroje i oni koji su bili pozitivni prije nekoliko mjeseci i izliječili su se, a kasnije su preminuli od posljedica druge bolesti.

Problematično je i što se ta metodologija koristi samo u Engleskoj, dok se u drugim dijelovima Velike Britanije radi po drugoj metodologiji, koja predviđa da se među umrle od korona virusa uračunavaju samo oni koji su preminuli najduže 28 dana od pozitivnog testa.

Prema jučerašnjim podacima, u Britaniji su od korona virusa umrle 45.233 osobe, a Ujedinjeno kraljevstvo je sa 666 preminulih na milion stanovnika drugo na svijetu, posle Belgije, gdje je umrlo 845 osoba na milion stanovnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj