TAČI SE VRATIO IZ HAGA: Poštujem proces rasvjetljavanja istine do samog kraja!

Predsjednik Kosova Hashim Tači po povratku iz Haga na Kosovo izjavio je da u potpunosti poštuje proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i njegove uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Thaci je od ponedjeljka do četvrtka bio na ispitivanje na poziv Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, nakon što je protiv njega podnijeta optužnica na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine, prenosi RSE.

Kako je izjavio u video poruci u subotu uveče “ovo je nastavak, dug 21 godinu, optužbi, kleveta i izmišljotina protiv Oslobodilačke vojske Kosova i nastojanja naroda Kosova da se izbori za slobodu i državu”.

Thaci je istakao da je uloga OVK za slobodu nezamjenljiva i ponovio da je imao čast da se borbi za nezavisnost Kosova.

“To su optužbe protiv mene i našeg zajedničkog rata sa SAD-om, NATO-om, Evropskom unijom i drugim prijateljskim zemljama, za oslobađanje naroda Kosova od fašističke diktature Slobodana Milošević i države Srbije”, rekao je Thaci.

On je podsjetio da je obavio svoju građansku i institucionalnu dužnost da se pojavi pred tužiocima Specijalizovanih vijeća u Hagu.

“Završio sam oko 30 sati suočavanja sa organima gonjenja, gdje sam upoznat sa svim njihovim navodima i gdje sam odgovarao na njihova pitanja. U potpunosti poštujem proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost. Iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja, ne mogu da zalazim u konkretne detalje ovog suočavanja. Ali, s druge strane ne mogu da ništa ne podijelim sa vama”, rekao je Thaci.


Predsjednik Kosova je podvukao da se slavna istorija Oslobodilačke borbe i stvaranje nezavisne, demokratske i evropske države Kosovo, ne može ponovo pisati.

“Danas vam uvjereno kažem da ovaj proces ne samo da neće ponovo pisati ovu istoriju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu, već nasuprot, od ovog procesa, koji god da je njegov tok i koliko god da on traje, slavna istorija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem, koji je želio da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje, potezima etničkog fašizma, jednom zauvijek postaće nedodirljiva”, poručio je Thaci.


Na kraju je rekao da je Kosovu danas više nego ikada potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i čitavog svijeta.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima predata optužnica na razmatranje, prema kojoj se Thaciju, lideru Demokratske partije Kosova Kadri Veseliu i drugim osumnjičenima u deset tačaka na teret stavlja krivična odgovornost za skoro 100 ubistava i niz drugih zločina.

Thaci je krajem juna izjavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Kosova ako navodi iz optužnice budu potvrđeni, te da će se suočiti sa njima. Sudija za prethodni postupak ima rok maksimum od šest mjeseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Tek nakon potvrđivanja nekih ili svih dijelova optužnice, osumnjičeni stiče status optuženog i sudija može da izda nalog za hapšenje ili sudski poziv za stupanje pred sud.

Nakon objave saopštenja o optužnici, Thaci je otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu gde je na incijativu specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella trebao da se sastane sa delegacijom Srbije.

Taj sastanak je potom odložen do daljnjeg a u međuvremenu je dijalog između Kosova i Srbije obnovljen u Briselu posredstvom EU nakon 20 mjeseci zastoja, a na čelu delegacija su bili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obje strane su nakon razgovora u Briselu poručile da su razgovori bili teški, te da će se radne grupe dviju strana sastati već naredne nedjelje dok bi sledeći sastanak na visokom nivou trebao da bude održan u septembru.

Međutim, šef kabineta predsjednika Kosova i njegov politički savjetnik Bekim Čolaku je 18. juna na svom Twiter nalogu ocijenio da bi svrha dijaloga sa Srbijom trebala da bude postizanje konačnog sporazuma koje podrazumjeva obostrano priznavanje a ne nastavak tehničkog dijaloga koji će da vodi Evropska unija.

“Ponovno uspostavljanje tehničkog dijaloga koji vodi EU nije u interesu Kosova. Koncipiran je tako da opravda otvaranje više poglavlja o pristupanju Srbije u EU, a Kosovo ostavi izolovano i u statusu kvo. Cilj bi trebao biti konačni politički dogovor uz obostrano priznavanje “, napisao je Čolaku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj