AMERIČKI SAVEZNIK EL-SISI DOBIO ODRIJEŠENE RUKE: Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju

Egipatski parlament je danas odobrio korišćenje vojske izvan zemlje nakon što je predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi zaprijetio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji koje podržava Turska.

Egypt rejects Irish steps to release its citizen – Middle East Monitor

Taj potez bi mogao da dovede u direktan sukob Egipat i Tursku, koji podržavaju suprotstavljene strane u libijskom građanskom ratu.

El-Sisi je upozorio da bi napad snaga podržanih od Ankare na strateški priobalni grad Sirt u Libiji predstavljao “crvenu liniju” i da bi Egipat u tom slučaju vojno intervenisao radi zaštite svoje zapadne granice.

Poslije sednice zatvorene za javnost, parlament Egipta, u kojem većinu imaju sljedbenici El-Sisija, odobrio je planove za slanje vojnika radi “odbrane egipatske nacionalne bezbjednosti”.

Turska u Libiji podržava jedinice koje ratuju na strani međunarodno priznate vlade u Tripoliju, dok je Egipat uz snage pod komandom Khalife Haftara, koje kontrolišu istok zemlje.

Egipatska intervencija bi dodatno destabilizovala naftom bogatu Libiju.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i medjunarodno priznate na zapadu zemlje.

Uz Tursku, vladu u Tripoliju podržavaju i Katar i Italija, dok Haftarove snage, pored Egipta, imaju podršku i Ujedinjenih Arapskih Emirata te prema nekim izvještajima i nezvaničnu podršku Francuske.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj