HOĆE LI BITI ENTITETSKE VEĆINE IZ FBiH?! U utorak pred delegatima budžet BiH, zbog korone nema Čovića!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, pozitivan je na koronavirus. Predstoji mu period oporavka i samoizolacije. I to ne bi bio problem da već za utorak nije zakazana sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine, čiji je Čović dopredsjedavajući, a na kojoj treba biti potvrđen budžet institucija BiH.

Konstituisan Dom naroda PSBiH, Izetbegović predsjedavajući, Čović ...

Čović, očigledno, neće moći prisustvovati sjednici Doma naroda. I zbog toga se nameće pitanje kako će postupiti njegove stranačke kolege i hoće li biti kvoruma za njeno održavanje. Zasad matematika kaže: budžet će izvjesno dobiti opću većinu. Četiri SNSD-ova glasa, tri od SDA, i jedan SBB-ov, ako je suditi prema ishodu Zastupničkog doma, budžet može dobiti podršku. No za finalni pečat, upitna je entitetska većina, i to ona iz Federacije.

Naime, ukoliko SDA i SBB daju podršku budžetu, nedostaju još dva glasa. Ako HDZ opet bude protiv budžeta, izvodivo je, matematički, da budžet bude usvojen i bez njih. U tom slučaju potrebno je da nezavisni delegat Zlatko Miletić digne ruku za budžet, ali i da SDP promijeni svoj stav.

A žetoni koji su dosad bili u igri su Službeni list i Agencija za školovanje i stručno ustavršavanje kadrova, koji su sada u Čovićevom džepu. Međutim, u džepu nedostaje UIO BiH, što je HDZ-u do sada bilo ključno.

– Nama je aposlutno neprihvatljivo da UIO BiH dijelimo s bilo kim. Ona je hrvatska i bit će hrvatska – poručio je Čović.

Ukoliko se matematičke kombinacije sa početka priče poslože, budžet je moguće usvojiti bez HDZ-a BiH. No, nije moguće ukoliko njihovi delegati ne dođu na sjednicu, što bi, poručuju koalicioni partneri, bilo kršenje Dejtonskog sporazuma. Njihov dolazak zasad je neizvjestan, jer ukoliko su se družili s predsjednikom, postoji velika vjerovatnoća za samoizolaciju kadrova HDZ-a, barem narednih 15 dana ili čak duže – do dogovora oko fotelje direktora UIO BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj