NAKON 20 SATI! U 6 ujutro završili maratonski pregovori, EU lideri idu na spavanje, još uvijek bez dogovora!

Nakon više od 20 sati maratonskih pregovora lideri država članica EU otišli su na spavanje bez dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak, ukupno teškima oko 1800 milijardi eura.

Pregovori, koji su sada ušli u već četvrti dan, su zapeli oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje  – Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija – tražile su da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova. S druge strane Njemačka, Francuska i većina drugih zemalja nisu željele prihvatiti da iznos bespovratnih sredstava bude ispod 400 milijardi.

Tokom noći, koju su obilježile visoke tenzije između nekih državnika (francuski predsjednik Macron je navodno lupio šakom o stol i poručio da austrijskog kancelara Kurza “uopće nije briga” za dogovor), na kraju su se dvije strane ipak približile pa tako kao zadnji prijedlog na stolu stoji iznos od 390 milijardi eura za bespovratna sredstava i 360 milijardi eura zajmova. No, pitanje je jesu li Francuska, Italija i Španjolska spremne pristati na taj omjer.

Pregovori će se nastaviti danas u 14 sati sa zasjedanjem nove plenarne sjednice, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj