Saudijski kralj završio u bolnici

Kralj Saudijske Arabije, 84-godišnji Salman bin Abdulaziz, završio je u bolnici zbog upale žučnog mjehura, javlja agencija SPA u ponedjeljak. Saudijski kralj primljen je u bolnicu u prijestolnici Rijadu, prenosi Index.hr.

Saudi King Salman admitted to Riyadh hospital | MEO

Kralj, koji vlada najvećim svjetskim izvoznikom nafte i bliskim američkim saveznikom od 2015. godine, podvrgnut je liječničkim pregledima, agencija dodaje, ali ne navodi detalje. 

Salman je proveo dvije i pol godine kao saudijski princ i zamjenik premijera prije nego što je postao kralj. Također je služio i kao guverner regije Rijad više od 50 godina. 

Defacto vladar i sljedeći na prijestolju je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznat po svojim inicijalima MBS, koji je pokrenuo reforme kako bi transformirao ekonomiju kraljevstva i okončao njegovu ovisnost o nafti.

34-godišnji princ, koji je vrlo popularan među mladim Saudijcima, zaradio je mnoge simpatije i pohvale domaćeg stanovništva nakon što je olabavio socijalne restrikcije unutar konzervativnog muslimanskog kraljevstva, dajući više prava ženama te obvezujući se na diverzifikaciju ekonomije. 

Kraljevim pristašama ovakva promjena je dobrodošla nakon desetljeća opreza, stagnacije i neslaganja.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

Komentiraj