DOM NARODA PSBiH: Nije prihvaćeno razmatranje budžeta po hitnom postupku!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Konstituisan Dom naroda PSBiH, Izetbegović predsjedavajući, Čović ...

Odlučeno je da prijedlog ovog zakona bude razmatran po skraćenom postupku.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić kazao je da je to znak da će danas imati vanrednu sjednicu odmah nakon ove redovne, na kojoj će po skraćenom postupku razmatrati predloženi budžet.

Predstavnički dom prošle je sedmice, po skraćenom postupku, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predloženi budžet Predstavnički dom je usvojio uz jedan amandman koji su poslanici prethodno podržali, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.   

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Dom naroda bi, između ostalog, trebalo da razmatra Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu, Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, kao i više revizorskih izvještaja o finansijskoj revizji institucija BiH.  

Predstavnički dom je ranije izmijenio svoj Poslovnik na način da je moguće održavanje i online sjednica tog doma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj