MEDIJI UVELIKO PIŠU O OTMIČARU! Okončana talačka kriza u Ukrajini poslije 12 sati: Otmičar uhapšen, oslobođeni ljudi iz autobusa!

Maksim Krivoš Stepanović (45) prije nekoliko sati oteo je autobus sa najmanje 10 putnika u ukrajinskom gradu Lucku i prijetio je da će se raznijeti. Poslije talačke krize koja je trajalo oko 12 sati, on se konačno predao, a policija ga je uhapsila.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov objavio je da u akciji policije niko nije nastradao.

Ukrajinski mediji navode da je neposredno prije ove otmice Maksim ukrao krstove i ikone u jednoj pravoslavnoj crkvi, a pošto je oteo autobus sa ljudima kazao je novinarima da je postavio eksploziv na još jednoj lokaciji u gradu i prijetio da će ga aktivirati daljinski.

Pregovaračke jedinice satima su pokušavale da ubijede Maksima da preda i pusti zatočenike, čak je odbio i da razgovara sa suprugom koja se u jednom trenutku pojavila na licu mjesta.

U grad su zbog talačke krize stigla oklopna vozila, a na licu mjesta je bilo više desetina pripadnika policije i specijalnih jedinica koji su pokušavali da obuzdaju napadača. Kako prenose mediji, policajci su u jednom trenutku pokušali da priđu autobusu, ali je otmičar zapucao.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov ranije je kazao je da su uspjeli da kontaktiraju Maksima i pregovori su u toku. Napadač je tek poslije devet sati dozvolio da se taocima dopremi voda, a na licu mjesta su bili i pripadnici antiterorističke jedinice.

Prema pisanju ukrajinskih medija, do predaje je došlo neposredno pošto je predsjednik te zemlje Vladimir Zelenskij ispunio Maksimov zahtjev – javno je pozvao građane da pogledaju dokumentarac “Zemljani” iz 2005. godine, koji govori o eksploataciji životinja od strane ljudi. Pošto je uhapšen, Zelenskij je sklonio objavu sa “Facebooka”.

Tražio je takođe da ukrajinski sudovi, ministarstva, tužioci, poslanici i crkva javno objave da su teroristi.

Ko je Maksim Krivoš?

Ukrajinski portal “Obozrevatel” objavio je kako napadač navodno odrastao u akademskoj porodici, a da mu je otac bio poznati pronalazač i naučnik. Takođe, otkriveno je da je Maksim oženjen suprugom koja je porijeklom iz Kazahstana i da ima 15-godišnjeg sina.

Osumnjičeni Maksim autor je knjige “Psihologija kriminalca” u kojoj glavni lik odlazi u zatvor sa 18 godina i tamo provodi šest godina.

U knjizi je opisao kako je odrastao u seljačkoj porodici sa desetoro djece, te da se stalno selio i da je odrastao u čak 13 sela. Roditelji su mu bili učitelji, ali on je sa 17 godina odlučio da naoružan ode u Odesu i tamo postane vođa kriminalne grupe… Tako je i završio iza rešetaka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj