Nizozemska izdala hitno upozorenje za građane: Odmah napustite Hrvatsku!

Nizozemcima koji provode odmor u Hrvatskoj savjetovano je da se odmah vrate u domovinu, a svim ostalima da putuju samo ako je apsolutno neophodno. Nakon povratka, snažno im se preporučuje 14-dnevna izolacija.

Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova izdalo je narančasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom. Putničke agencije sada skupljaju podatke o nizozemskim turistima u Hrvatskoj, a procjena sektorske udruge ANVR jest da je riječ o hiljadama. Oni turisti koji su uplatili paket-aranžman u domovinu će vratiti turističke agencije, piše večernji.hr.

Nizozemcima koji su u Hrvatsku stigli vlastitim vozilom savjetuje se da odmah pronađu opciju za sigurni povratak.

– Provjerite je li boravak zaista neophodan. Ako nije, zaista nije preporučljivo da ostanete, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Pri povratku iz Hrvatske, svima se savjetuje 14-dnevna samoizolacija.

Ova odluka nije prošla bez kritika. Mnogi su na objavu reagirali negativno, upitavši zašto se Hrvatska uzima kao cjelina, a ne po regijama, kao što je slučaj sa Španijom i Portugalom, naglašavajući da se u Istri “ne događa ništa” te kako i ukupni broj zaraženih pada. Za razliku od Hrvatske, u Španiji i Portugalu na narandžastu listu stavljena su samo pogođena područja.

Sve preporuke za putovanja dolaze od tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravstvo, a njihov je glasnogovornik kazao kako je prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD) Hrvatska među prvih šest evropskih država s najvećim brojem zaraženih na 100 hiljada stanovnika, unatoč padu broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Tako će turiste koji su u Hrvatsku došli preko agencije TUI Nizozemska u domovinu prevesti danas ili sutra, dok iz agencije Sunweb kažu kako je riječ o savjetu i kako se ne žele svi odmah vratiti, ali pobrinut će se za one koji izraze tu želju. Oni koji su već uplatili odmor u Hrvatskoj, kazali su iz turističkih agencija, imaju opciju otkazati ili promijeniti aranžman.

– Ako je riječ o paketu ili kombiniranom aranžmanu, odgovornost je na operatoru. U slučaju narančastog upozorenja, putnik ima pravo otkazati bez naknade, kazao je direktor ANVR-a Frank Oostdam.

No kad je riječ o individualnim putnicima i uplaćenim letovima, povrat novca ovisi o zračnoj kompaniji ili putnom osiguranju, kazao je i dodao kako će priličan broj ljudi izgubiti novac.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj