REAKCIJA NA VUČIĆEVE I DODIKOVE IZJAVE! Iz SDA poručili Vučiću da u BiH ne postoje nikakvi ‘srpski gradovi’, a Američka ambasada upozorila Dodika da je postojanje entiteta u potpunosti ovisno o postojanju BiH!

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morat će jednom za svagda naučiti da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi „srpski gradovi“, kako je on nazvao Trebinje”, navodi se u današnjem saopćenju SDA.

bakir-ambasada

“Predsjednik Srbije bi svakako morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada. Ali to ne znači da je Trebinje „bošnjački grad“. 

Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH”, navode iz SDA kao reakciju na današnje izjave predsjednika Srbije prilikom posjete Banjaluci.

“Neprimjereno je, i krajnje necivilizirano, jedan grad u Bosni i Hercegovini prisvajati za samo jedan bh. narod, naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživjeli progon i etnički očišćeni iz tog grada, kao što je to neosporno slučaj sa Trebinjem”, dodaju iz SDA.

Oglasila se Ambasada SAD-a

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručili su za N1 da je njihov stav dobro poznat i nepromijenjen – a taj je da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas kako će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o statusu entiteta RS, te poručio da će tražiti da se bh. entitet Republika Srpska posmatra kao subjekt u kontekstu razgovora o Kosovu.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH”, saopšteno je za N1 iz Ambasade SAD-a.

Oglasila se i Delegacija EU

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su komentirali izjavu Milorada Dodika.

– Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za Evropsku uniju. 

EU apeluje na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana – saopćeno je iz Delegacije EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj