Najpoznatiji brendovi na udaru kritika: “Gotovo cijela modna industrija zasnovana na prinudnom radu Ujgura u Kini”

Korporativni divovi poput ‘Nikea’ suočavaju se sa velikim brojem poziva da prekinu veze sa dobavljačima za koje se pretpostavlja da u Kini koriste prisilni rada Ujgura, prenosi BBC.

Chinese prison labour goods | Global Legal Action Network

Kako se navodi, aktivisti su pokrenuli kampanju u kojoj kompanije optužuju da podržavaju i profitiraju od eksploatacije muslimanske manjinske grupe u Kini. Oni poručuju da kompanije moraju više da urade ako ne žele da učestvuju u kršenju ljudskih prava koje je, prema njihovoj oceni, zastupljeno u Kini.

Osim aktivista, i Sjedinjene Američke Države pojačale su ekonomski pritisak i upozoravaju kompanije da ne posluju u Sinkjangu, zapadnoj kineskoj provinciji koja je dom većine ujgurskog stanovništva, ali i mnogih firmi koje koriste radnu snagu.

Većina najpoznatijih svjetskih modnih kuća i prodavnica saučesnici su u prisilnom radu i kršenju ljudskih prava nad milionima Ujgura u regionu Sinkjang na sjeverozapadu Kine, saopštilo je udruženje više od 180 organizacija za zaštitu ljudskih prava. Kako prenosi „Guardian“, pozivajući se na aktiviste, svijet u sve većoj mjeri osuđuje svirep tretman Ujgura u regionu, uključujući i mučenje, prisilno razdvajanje i prinudnu sterilizaciju ujgurskih žena.

US set to take on China over Xinjiang camps | Labels & Legislation ...

Najveći proizvođač pamuka i konca

Uprkos tome, mnoge vodeće modne kuće i dalje kupuju pamuk i konac koji se proizvode unutar ogromnog sistema koji finansira država, a koji podrazumijeva prinudni rad 1,8 miliona Ujgura i drugih turkijskih i muslimanskih naroda u logorima, fabrikama i na seoskim imanjima u Sinkjangu. Kako navode organizacije, otkako je završen Drugi svjetski rat, nigde u svijetu ne postoji sistem organizovanog prinudnog rada etničkih i vjerskih manjina tih razmjera.

Kina je najveći proizvođač pamuka na svijetu, pri čemu 84 odsto pamuka potiče iz Sinkjanga. Pamuk i konac proizvedeni u Sinkjangu koriste se u velikoj mjeri u drugim državama u kojima se proizvodi tekstil, kao što su Bangladeš, Kambodža i Vijetnam.

China's Uyghur Camps Put Global Brands' Supply Chains at Risk

Duga lista brendova

Koalicija je objavila dugu listu brendova za koje tvrdi da i dalje kupuju materijal u regionu iz fabrika u kojima Ujguri prisilno rade, uključujući i Gep, C&A, Adidas, Muji, Tommy Hilfiger i Calvin Clein.

Nike je saopćio da sprovodi stalnu istragu sa svojim dobavljačima iz Kine, kako bi bili identifikovani potencijalni rizici povezani sa zapošljavanjem ujgurskih i drugih etničkih manjina. Apple također tvrdi da je istraživao navode o prisilnom radu.

– Nismo pronašli dokaze o bilo kakvom prisilnom radu na Appleovim proizvodnim linijama, a planiramo nastaviti pratiti problem – rekli su u toj kompaniji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] Najpoznatiji brendovi na udaru kritika: “Gotovo cijela modna industrija zasnovana na prinudnom rad… […]

Komentiraj