NOVI UDARAC KINI: Francuska ograničava Huaweijevu 5G opremu!

Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju da kupe 5G opremu Huaweija da neće moći da obnove licenciu kada istekne, čime isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Is the Battle Half-won for Huawei in Europe? - EE Times Asia

Francuska agencija za kibernetičku bezbjednost ANŠI saopštila je ranije ovog mjeseca da će dopustiti operatorima korištenje opreme, uključujući Huawejevu, uz licencu od tri do pet godina.

Agencija, međutim, poziva telekome koji trenutno ne koriste Huawei da izbjegavaju nabavku te opreme kako ne bi od nje zavisili.

Svaki operater mora da aplicira za desetine licenci za opremu kako bi pokrio različite dijelove zemlje. Odobrenja za Huawei važe tri ili pet godina, a za evropske konkurentne Erikson ili Nokiju osam godina.

Izvori navode da su francuske vlasti obavijestile telekomunikacione firme u nezvaničnim razgovorima prošlih mjeseci da se licenca za Huawei neće produžavatii, što nije navedeno u zvaničnim dokumentima.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacionog operatera da rizikuje i ulaže u Huawei s neizvjesnošću da li će ta tehnologija potrajati.

Kao i druge zemlje Evrope, Francuska se priprema za uvođenje nove generaciju 5G u vrijeme kada rastu geopolitičke napetosti između dvije svjetske supersile, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD, koje optužuju Kinu da će svoju opremu koristiti za špijunažu, a što odbacuju i Huawei i zvanični Peking, pozivaju saveznike da slijede njihov primer i zabrane Huawei.

Prethodno je Velika Britanija najavila da će iz svoje 5G mreže ukloniti opremu kineske kompanije.

Komentiraj