(VIDEO) UDRUŽITI SNAGE U KORIST GRAĐANA SANDŽAKA: SDA Sandžaka pozitivno odgovorila na poziv BNV-a o formiranju zajedničkog bošnjačkog bloka!

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta partija u potpunosti podržava inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o formiranju bošnjačkg poslaničkog kluba u Skupštini Srbije i stabilnim bošnjačkim većinama u sandžačkim gradovima i opštinama.

Ugljanin: Vučićev antibošnjački režim se plaši jedinstva Bošnjaka ...

On je na konferenciji za novinare iznio stav da bi udruživanjem svih bošnjačkih partija narod u Sandžaku stekao “ozbiljan politički kapital” za rješavanje svojih problema.

“Poziv je došao u pravom trenutku, podržavamo sve navedeno u pozivu BNV-a i pozivamo ostale partije da učine isto”, naglasio je Ugljanin.

Prema njegovoj ocjeni, rasuti glasovi Bošnjaka na tri ili četiri partije nikom ne daju legitimitet da u Skupštini Srbije zastupa sve one koji su izašli na izbore. “Ujedinjeni riješili bismo status Sandžaka i Bošnjaka kao konstitutivnog naroda za mjesec dana”, smatra predsjednik SDA Sandžaka.

Na pitanje da li se vode pregovori oko formiranja skupštinskih većina u tri sandžačka grada sa bošnjačkom većinom, Ugljanin je izbjegao direktan odgovor.

“Zalažemo se za formiranje bošnjačkih stabilnih skupštinskih većina u svim opštinama i gradovima. Ukoliko do toga ne dođe, na čelu opštine imaćemo četnika, ili nekoga koji će raditi po nalogu Beograda, a na štetu Bošnjaka”, rekao je Ugljanin.

On je ovom prilikom ponovio stav da čelnici svih zdravstvenih institucija treba da podnesu ostavke i stide se zbog svega što su mogli a nisu uradili u sprečavanju širenja epidemije korona virusa u Novom Pazaru.

Poziv BNV-a

Podsjećamo, 22. jula Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je bošnjačke političke stranke u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Ističući da bošnjačko jedinstvo nema alternativu, u pismu se pored ostalog kaže da bošnjačke stranke imaju ljudsku, nacionalnu i političku obavezu da se udruže na pitanjima od opšteg značaja za Bošnjake.

“Napominjemo da bošnjački narod nema nikakve koristi od rezultata koje su stranke pojedinačno postigle zato što nijedna od stranaka samostalno nema ni legaliteta ni legitimiteta da riješi najvažnija bošnjačka nacionalna pitanja. Pozivamo Vas da formirate stabilne bošnjačke skupštinske većine i podijelite obaveze i odgovornost u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatima, uključujući i ostale političke stranke koje su ostvarile izborni rezultat”, stoji u pismu BNV-a proslijeđeno medijima.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od svih bošnjačkih političkih stranaka da se udruže radi ostvarivanja sljedećih ciljeva:

“Rješavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda u Republici Srbiji; Osnivanje regionalnih institucija u gradovima i opštinama Sandžaka; Djelotvorno učešće Bošnjaka u državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku; kapitalni razvojni, infrastrukturni i ekonomski projekti u Sandžaku; zabrane organizovanja i održavanja političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika”.

Kako se dalje navodi, obzirom da su sve bošnjačke političke stranke ne prethodnim izborima tražile i dobile podršku Bošnjaka, “Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je Vaša obaveza danas da se udružite radi ostvarivanja ovih ciljeva.“

Bošnjačko nacionalno vijeće je pozvalo birače koji su dali glasove bošnjačkim strankama, nevladine organizacije i druge institucije od značaja za Bošnjake da na svoj način utiču na političke stranke da se udruže radi postizanja najvažnijih bošnjačkih nacionalnih ciljeva.

SPP se nije odazvala na poziv SDA

Sastanak između Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) nije održan jučer, kako je bilo najavljeno, navode mediji u Sandžaku.

Prema dostupnim informacijama, pozivu SDA Sandžaka na razgovor o formiranju odborničke većine u Tutinu nisu se odazvali predstavnici SPP-a koja je druga po broju osvojenih odborničkih mandata u ovoj opštini, a sastanak je bio zakazan za 17 sati u prostorijama SDA Sandžaka.

Prethodno se na poziv SDA Sandžaka nisu odazvali ni Sandžačka demokratska partija i Grupa građana “Tutin na prvom mjestu”, koje su protekle nedjelje u Novom Pazaru sklopile dogovor o zajedničkom nastupu u pregovorima oko formiranja vlasti u Tutinu.

Konstitutivna sjednica opštinskog parlamenta zakazana je za 13. august, kada će stvari po pitanju formiranja buduće vlasti u Tutinu biti vjerovatno jasnije.

Za nadati je se da će politički akteri u Sandžaku ipak poslušati poziv BNV-a o zajedničkom nastupu bošnjačkih stranaka na svim nivoima gdje je to moguće i da će ostaviti po strani lične animozitete i interese. Najbolje mjesto za održavanje takvih sastanaka i sklapanje mogućih dogovora jeste sjedište institucije u kojoj svi imaju svoje predstavnike, a to je BNV.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj