ČEKAJU ODLUKU VIJEĆA EVROPE! Hoti: Kosovo je ispunilo sve kriterije za viznu liberalizaciju

Premijer Kosova Avdualah Hoti ocijenio je da je Kosovo odavno ispunilo sve kriterije i standarde za liberalizaciji viza za građane Kosova.

Kako je saopšteno iz Hotijevog kabineta, on je održao virtuelni sastanak sa čelnicima Centra za evropsku politiku, kojem je prisustvovalo više od 40 euro poslanika.

Iako je u tom razgovoru bilo obrađeno nekoliko tema, koje utiču na odnose Kosova sa Evropskom unijom, razgovor se posebno fokusirao na pitanje liberalizacije viza za građane Kosova.

“Na početku tog sastanka, premijer Hoti informisao je sagovornike o koracima koje je preduzela Vlada Kosova u upravljanju pandemije korona virusa, kao i primjeni paketa za ekonomski oporavak zemlje, a zatim je iznio posvećenost institucija Kosova da ispuni uslove za viznu liberalizaciju”, navodi se u saopštenju.

Hoti je podsjetio da je Evropska komisija identifikovala mjere koje je Kosovo moralo da usvoji i sprovede u napretku ka liberalizaciji viznog režima.

“Smjernica se sastojala od 95 standarda o migracijama, upravljanju granicama, sigurnosti i osnovnim pravima, više nego bilo koja druga regija u regionu. Komisija je usvojila četiri izvještaja o dijalogu o vizama na Kosovu, dok je ova Komisija 2016. godine predložila liberalizaciju viza za građane Kosova, nakon što je ispunila posljednja dva preostala kriterija, a to su bila ratifikacija razgraničenja sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je on.

Hoti je naveo da je u julu 2018. godine Komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo ta dva zahtjeva, ispunjavajući sve standarde tražene u smjernicama za liberalizaciju, dok je Evropski parlament 13. septembra 2018. godine pristao da započne razgovore o ukidanju viza za građane Kosova i da je taj stav potvrđen 28. marta 2019. godine.

On je rekao da uprkos potvrdi Komisije da su ispunjeni svi kriteriji za liberalizaciju viza i pozitivnih glasova Evropskog parlamenta, proces još uvijek čeka odluku Vijeća Evrope.

“Jedna od zabrinutosti zemalja članica je da će liberalizacija viznog režima za Kosovo pokrenuti novi talas migracija. Međutim, važno je napomenuti da je postignut veliki napredak u upravljanju migracijama, a broj zahtjeva za azil sa Kosova je zanemarljiv”, kazao je Hoti pozivajući se na podatke Evropske kancelarije za podršku azilu, u kojoj se tvrdi da azilanti sa Kosova više ne bi trebalo da predstavljaju brigu za EU.

Dodao je da podaci Eurostata pokazuju da Kosovo posljednjih godina ima trend smanjenja migracije i u tom pogledu je bolje od mnogih drugih zemalja u regionu.

Komentiraj