OFICIRKA KINESKE VOJSKE: Kineskinja bjegunac uhapšena nakon skrivanja u konzulatu u San Franciscu

Žena bjegunac koju Sjedinjene Američke Države optužuju da se skrivala u kineskom konzulatu u San Franciscu uhapšena je i odvedena u pritvor, navodi se u više medijskih izvještaja objavljenih u petak.

Former UC Davis Researcher From China Juan Tang Sought By FBI ...

Očekuje se da će se Juan Tang pojaviti na sudu u petak uvečer, navodi se u medijskim izvještajima, koji se pozivaju na anonimnog službenika Ministarstva pravde SAD-a.

Ministarstvo pravde još uvijek se nije oglasilo po ovom pitanju. Upravo je to ministarstvo u četvrtak optužilo kineski konzulat u San Franciscu da skriva Juan Tang, rekavši da je ona prikriveni pripadnik Narodne oslobodilačke vojske Pekinga (PLA).

Tang je ostala u diplomatskoj zgradi nakon što ju je FBI ispitao 20. juna zbog sumnje na prevaru s vizama, saopšteno je iz Ministarstva pravde. Tang je navodno odgovorila “ne“ na pitanje u njenoj aplikaciji za vizu o tome da li je ikada služila u vojsci, ali optužuju je da je uniformisana oficirka vazduhoplovstva PLA.

Prema krivičnoj prijavi, FBI je pronašao njenu fotografiju u vojnoj uniformi i reference za njeno zaposlenje na Vojno-medicinskom univerzitetu ratnog vazduhoplovstva.

FBI je također pronašao još jednu njenu fotografiju u vojnoj uniformi na elektronskim medijima kada je izvršen nalog za pretres.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj