CENTAR ŠPIJUNAŽE! Pompeo: “Kineski konzulat u Houstonu bavi se krađom intelektualnog vlasništva!”

Tokom govora u predsjedničkoj biblioteci “Richard Nixon” u Yorba Lindai, u Californiji, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je kineski konzulat u Houstonu u Teksasu “centar špijunaže i krađe intelektualne svojine”.

Kina je “opljačkala našu vrijednu intelektualnu svojinu i trgovinske tajne, koštajući nas milione poslova širom Amerike. Isisala je lance snabdijevanja van Amerike, a zatim dodala mehanizam robovlasništva”, dodao je Pompeo, primijetivši da se jedan NATO saveznik neće suprotstaviti Kini.

“Saveznička plašljivost će naštetiti njegovom narodu, kao što pokazuje historija”, dodao je državni sekretar, ne otkrivši na kojeg saveznika misli.

“Ako sada pokleknemo, djeca naše djece ostat će na milosti Komunističke partije… Ali, ovdje nije stvar u zadržavanju. Ne kupujte to. To je složen izazov”, dodao je Pompeo aludirajući na činjenicu da Kina igra veliku ulogu u globalnoj ekonomiji.

“Čuvanje naših sloboda od Komunističke partije Kine je misija našeg vremena”, dodao je Pompeo.

Tokom svog govora, Pompeo je kinesku multinacionalnu tehnološku kompaniju “Huawei” nazvao “prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti”.

“Prestali smo da se pravimo da je “Huawei” nevina telekomunikacijska kompanija. Nazvali smo je onim što jeste – prijetnjom po nacionalnu bezbjednost – i preduzeli smo odgovarajuće mjere”, primijetio je Pompeo.

Američka vlada naložila je u utorak uvečer kineskim diplomatima da u roku od 72 sata zatvore konzulat zemlje u Houstonu.

“Kina se godinama angažuje u masovnim operacijama špijuniranja i utjecaja na području Sjedinjenih Država protiv zvaničnika američke vlade i američkih građana”, izjavio je u utorak glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

Ambasada Narodne Republike Kine u SAD-u u srijedu je odluku američke vlade da zatvori konzulat u Houstonu nazvala “političkom provokacijom”.

“Oštro osuđujemo i odlučno se protivimo naglom zahtjevu za zatvaranjem kineskog generalnog konzulata u Houstonu”, saopćila je ambasada na Twitteru u srijedu. “Ovo je politička provokacija. Pozivamo SAD da odmah povuče ovu pogrešnu odluku. U suprotnom, Kina će morati da odgovori legitimnim i potrebnim potezima.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj