JUČER OBAVLJENA PRVA MOLITVA U AJA SOFIJI NAKON 1935. GODINE! Prvi imam Aja Sofije Ferruh Muštuer je Bošnjak, koji je sa 11 godina postao hafiz Kur’ana!

Prvi džuma-namaz nakon 1935. godine obavljen je u istanbulskoj Aja Sofiji. Turske vlasti su 10. jula poništile odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke Aja Sofiji je vraćen status džamije. Prvi imam ponovo otvorene džamije postao je Ferruh Muštuer koji je porijeklom Bošnjak.

ferruhh-M

Ferruh je rođen je 1971. godine, oženjen je i otac je troje djece. Majka mu je iz Sarajeva, a otac iz Sandžaka. Njegova porodica se doselila u Tursku 1893. godine, nakon austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Živjeli su zajedno s drugim bosanskim izbjeglicama u selu Cayca, u blizini grada Kutahya, na zapadu Turske.

Međutim, njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini nikada se nije prekinula, kao ni posjete toj zemlji. Više puta je učestvovao u manifestacijama i večerima Kur’ana koje su održane u Bosni i Hercegovini, a posljednja takva posjeta bila je Sarajevu 2018. godine. Građani Bosne i Hercegovine su s velikom radošću primili informaciju o njegovom imenovanju za imama džamije Aja Sofija, a vijest je objavljena i na naslovnim stranama bh. novina.

“Naučio sam ga čitati u seoskoj džamiji. Bog me blagoslovio i postao sam hafiz Kur’ana kad mi je bilo 11 godina. Zavolio sam Kur’an i usavršio njegovo učenje, što je navelo rukovodstvo za vjerske poslove da me delegiraju za predstavnika Turske na Međunarodnom takmičenju učenja Kur’ana u Kuvajtu 2015. godine, gdje sam, zahvaljujući Bogu, osvojio prvo mjesto”, navodi Ferruh Muštuer.

“Nakon što sam naučio cijeli Kur’an napamet, odlučio sam nastaviti služiti svojoj vjeri. Nakon završenog srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja 1996. godine, radio sam kao mujezin u jednoj od džamija u gradu Kutahyi. Zatim sam otputovao u Austriju i radio tamo kao imam u džamiji od 2006. do 2010. godine. Postavljen sam za imama jedne od najpoznatijih istanbulskih džamija – Yeni džamije (Nova džamija) 2013. godine, a sada sam, zahvaljujući Bogu i Njegovoj blagodati, imenovan za imama džamije Aja Sofija.”

“Nažalost, Aja Sofija je bila zatvorena dugi niz godina i sada je vraćena u prvobitno stanje. Biti u mihrabu Mehmeda Fatiha i učitelja Shamsa al-Dina osjećaj je koji se ne može opisati. Mogu samo reći hvala Bogu i zamoliti Ga da me učini dostojnom ove velike časti”, nastavlja Farruh.

Govoreći o onima koji su se protivili pretvaranju muzeja u džamiju Farruh je poručio da “pokažu više poštovanja”.

Naši preci u Turskoj, ali i prije toga, kroz islamsku historiju, uvijek su pokazivali poštovanje prema različitim religijama i njihovim vjerskim objektima. Bili su posvećeni pružanju svega što je neophodno mjestima bogoslužja i njihovoj obnovi.“, rekao je.

Uz sve to, Aja Sofija je naše unutrašnje pitanje. To je povjerenje koje nam je ukazao sultan Mehmed Fatih. Hvala Bogu, uspjeli smo opravdati ukazano povjerenje i vratiti je u njeno prvobitno stanje“, zaključio je Farruh.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj