NA OSNOVU PATERNA SEIZMIČKE AKTIVNOSTI KOJI JOJ PRETHODE! Naučnici napravili sistem koji predviđa erupciju vulkana!

Novozelandski naučnici objavili su da su napravili sistem upozorenja koji predviđa erupcije vulkana, prenio je “Guardian”. Dejvid Dempsi i Šejn Kronin sa Univerziteta Okland kažu da njihovo istraživanje pokazuje “paterne seizmičke aktivnosti prije erupcije što omogućava blagovremeno upozorenje”.

(foto: ilustracija)

– Da je naš sistem bio tu prošle godine podigao bi uzbunu 16 sati pre smrtonosne erupcije vulkana – rekli su Dempsi i Kronin, podsećajući na tragediju kad je na Belom ostrvu 2019. poginuo 21 turista.

Njihovo istraživanje objavljeno je prošle nedjelje u magazinu “Nature Communications”.

“Guardian” navodi da Novi Zeland ima niz nadzornih instrumenata kojima operiše “GNS Science” koji mjeri kretanja i drhtanje zemlje. “GeoNet” sistem izvještava o hiljadama zemljotresa i rjeđim erupcijama vulkana koji se dešavaju u zemlji, ali ih ne predviđa.

Dempsi i Kronin su primijenili prošle podatke o erupcijama na “algoritmima za učenje mašina”, omogućavajući da se sagledaju paterni koji vode do erupcije.

– Prošlogodišnjoj erupciji prethodilo je 17 sati seizmičkih upozorenja – naveli su naučnici.

Geolozi se nadaju da će moći da prilagode ove podatke radi primjene na drugim vulkanima. Dempsi i Kronin kažu, međutim, da bi njihov sistem podigao uzbunu u četiri od posljednjih pet velikih erupcija na Bijelom ostrvu.

– Ali, mislimo da postoji dobra šansa da bi erupcije poput te iz 2019. ili veće bile detektovane – ističu oni.

Naučnici sada sarađuju sa “GNS Science” kako bi sistem postao operativan. Takođe su omogućili drugima da koriste njihove podatke u nadi da će poboljšati instrument.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj