VIDEO: Izraelska policija upotrijebila vodene topove, uhapšeno 55 lica

Izraelska policija upotrebila je jučer vodene topove da bi rastjerala demonstrante u Јerusalemu i uhapsila 55 lica nakon sukoba tokom demonstracija protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Jerusalem: U protestima uhapšeno 55 lica | Radio Televizija BN

Izraelci su organizovali niz demonstracija u posljednjih nekoliko sedmica, pozivajući Netanjahua da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju i lošeg upravljanja situacijom tokom pandemije virusa korona.

Protesti blizu rezidencije izraelskog premijera počeli su sinoć i u većoj mjeri su bili mirni. U blizini je održan i kontraprotest na kojem su učesnici pružali podršku Netanjahuu, a dva kampa bila su odvojena metalnim barikadama i redovima policije.

Policija je saopštila da je odlučila da rastjera demonstrante kada su pokušali da organizuju šetnju gradom. Službenici policije sukobili su se sa demonstrantima, prije nego što su upotrijebljeni vodeni topovi sa četiri kamiona, javio je AP.

Agencija dodaje da se u nekoliko navrata činilo da kamioni vodenim topovima gađaju demonstrante s leđa, dok su učesnici protesta pokušavali da mirno napuste područje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj