DODIK PROTIV DOLASKA GRANIČARA EUROPSKE UNIJE U BiH? Bez FRONTEX-a nema napretka u suzbijanju ilegalnih migracija!

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u ponedjeljak je razgovarao sa nekoliko zvaničnika BiH, ali je tokom razgovora sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom potcrtao važnost sklapanja ugovora sa FRONTEX-om. A upravo tome se protivi Dodik iako bi to u velikoj mjeri suzbilo migrantsku krizu koja predstavlja, prije svega, sigurnosni problem.

EVROPSKA GRANIČNA POLICIJA: Frontex će štititi granicu BiH od ...

Stručnjaci smatraju da je nemoguće boriti se protiv ilegalnih migracija bez saradnje sa FRONTEX-om jer se u takvom slučaju ne mogu kvalitetno razmjenjivati podaci i ne može se dobijati kvalitetna pomoć.

-Kada ste u FRONTEX-u, onda imate mnoge druge beneficije kao država. Time biste rasteretili i neke svoje kapacitete i imali biste jedinstvenu strategiju u preveniranju migrantske krize, a naravno, to bi značilo i bolju saradnju sa zemljama u regionu, navode oni.

Na nekim dijelovima granice bi se mogla postaviti određena tehnička pomagala od termovizija do helikopterskih jedinica, koje bi imale specijalnu opremu. U tom dijelu FRONTEX ima i opremu i ljude koji bi rasteretili našu Graničnu policiju koja radi nadljudskim naporima.

Da li je Dodik zaista zabrinut zbog migrantske krize, ili mu pak ona odgovara za prikupljanje jeftinih političkih poena, saznat ćemo u narednim danima kada i ova tačka dođe na dnevni red.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj