DRUGI KVARTAL: Njemačka centralna banka očekuje rekordan pad BDP-a!

Njemačka privreda drugo će tromjesečje u uvjetima pandemije vjerovatno završiti s padom aktivnosti bez presedana, pokazalo je u ponedjeljak izvještaj njemačke centralne banke Bundesbank.

Drugo tromjesečje 2020. vjerovatno će rezultirati “najvećim padom realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je njemački statistički ured Destatis počeo objavljivati tromjesečne serije BDP-a, objavio je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

Dvoznamenkaste stope pada

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromjesečju, a ekonomisti očekuju da će pad privrede dosegnuti dvoznamenkaste stope.

U prvom tromjesečju njemačka privreda pala je za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Najveći pad njemačkog BDP-a na godišnjem nivou- od 7,9 posto, zbio se u drugom tromjesečju 2009., na samom vrhuncu financijske krize.

Bundesbank u najnovijem izvještaju ipak ulijeva malo nade, napominjući da je “najniža tačka privredne aktivnosti vjerovatno dotaknuta već u aprilu”.

Oporavak već krenuo

Njemačka privreda počela se oporavljati od sredine maja kada su polako ukidane ili ublažavane stroge mjere ograničenja koje su vlasti uvele u ožujku radi suzbijanja širenja koronavirusa, javlja Hina.

-Očekuje se nastavak privrednog oporavka u drugoj polovini godine – napisali su ekonomisti Bundesbanka, dodajući kako će tome pripomoći državni paket pomoći za privredu nedavno usvojen u parlamentu.

Njemačka vlada utvrdila je mjere za ovu i iduću godinu u paketu poticaja teškom 130 milijardi eura. One uključuju smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 19 na 16 posto, odnosno sa sedam na pet posto za osnovne artikle, a cilj im je potaknuti potrošnju, podsjeća novinska agencija dpa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj