NIŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO PRIJE! Njemački ministar vanjskih poslova poručio Evropljanima: Ne računajte na bolje odnose sa SAD-om, čak i ukoliko Tramp izgubi!

Odnosi Berlina i Vašingtona neće se automatski poboljšati ukoliko Donald Tramp izgubi na predstojećim predsjedničkim izborima, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas.

-Oni u Evropi koji računaju da će se sve promijeniti u Bijeloj kući trebalo bi da se pripreme na činjenicu da čak i u tom slučaju, odnosi neće biti opušteni kao što su nekada bili, rekao je Mas za Rajniše post i dodao da se promijenila američka spoljna i bezbjednosna politika i to ne samo od Trampovog dolaska na vlast.

Berlin radi na tome da transatlantski odnosi imaju budućnost bez obzira na razlike u mišljenju.

Vidjeli smo da je komunikacija otežana i da Bijela kuća donosi odluke bez prethodnog razgovora sa partnerima u Evropi. Ali nama su potrebne SAD u budućnosti. I obrnuto. SAD ostaju naš najvažniji partner van Evrope, rekao je Mas.

Govoreći o pokušajima da se Rusija vrati u G7, Mas je rekao da to ne podržava i da je glavni razlog za to aneksija Krima i sukobi u istočnoj Ukrajini.

-Dok ne nađemo rješenje nema šanse da se to desi. Sama Rusija može najviše da doprinese ponovnom otvaranju tih vrata, rekao je Mas.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj