‘POTPUNO I SVEOBUHVATNO’: U istočnoj Ukrajini na snagu stupilo primirje

Potpuno i sveobuhvatno prrmirje’ stupilo je na snagu u zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, objavio je predsjednički ured u Kijevu.

Bitka za Debalceve: 7.000 ukrajinskih vojnika u okruženju - tportal

Prekid vatre u regijama Lugansk i Donjeck – u kojima se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske duže od šest godina – uslijedilo je nakon što je skoro 25 pokušaja da se uvede primirje propalo.

Uoči primirja, ruski predsjednik Vladmir Putin održao je telefonski razgovor s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju kako bi raspravljali o eventualnom rješenju sukoba, saopćile su obje vlade.

Obojica čelnika iskoristili su telefonski razgovor kako bi pohvalila dodatne napore na okončanju sukoba, navode u saopćenjima Kremlj i ured Zelenskog.

Putin je zatražio od Zelenskog da se obaveže na postojeće mirovne sporazume ne samo riječima nego i djelima, saopćio je Kremlj.

Putin je izrazio zabrinutost nedavnim izjavama ukrajinskih zvaničnika da se o dijelu mirovnog plana može ponovo pregovarati i kazao je da je odluka Kijeva da održi regionalne izbore u ovoj godini u suprotnosti s prethodnim sporazumom iz Minska, dodaje se u saopćenju.

Ukrajina planira održati regionalne izbore u oktobru širom zemlje, ali ne i u otcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Putin je ponovio potrebu provedbe sporazuma s posljednjeg ukrajinskog samita održanog 9. decembra u  Parizu, navodi se u saopćenju.

Razgovor dvojice čelnika uslijedio je nakon što je papa Franjo u nedjelju kazao kako se moli da će se posljednje primirje konačno održati, otvarajući put za „toliko potrebno i dugo očekivano“ pomirenje.

Oko 13.000 ljudi poginulo je u sukobu, sudeći po procjenama Ujedinjenih nacija. Rusija je u više navrata negirala da je direktno umiješana u ukrajinski sukob.

Posljednje primirje smatra se bitnim preduslovom za održavanje novog samita o ukrajinskoj krizi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako žele okupiti Putina i Zelenskog za istim stolom, prenosi dpa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj