URAĐENA I OBDUKCIJA DRUGOG ZARAŽENOG PACIJENTA! KCUS: Uspješno operisan Covid pozitivni pacijent kojem je odbijen tretman u Općoj bolnici!

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta.

kcus123456

Nakon što su u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H. H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS. Riječ je o operaciji slijepog crijeva, koja spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, ali je uslijed činjenice da mu je usluga uskraćena na pripadajućem nivou zdravstvene zaštite pacijent operisan i zbrinut na tercijarnom nivou u KCUS-u – saopćio je KCUS.

Kako se navodi u saopćenju, pacijentu H. H. urađen je PCR test u Domu zdravlja, 24. jula, na osnovu kojeg je utvrđeno da je Covid pozitivan.

Narednog dana pacijent se javlja u Opću bolnicu zbog jakih bolova i sumnje na akutnu upalu slijepog crijeva (crvuljka), nakon čega biva upućen u KUM KCUS-a. Po dolasku u KUM KCUS-a urađen je CT abdomena, te je shodno radiološkom nalazu koji je ukazivao na suspektne znakove upale slijepog crijeva, pacijent upućen na u Opću bolnicu na dalji tretman, shodno složenosti zdravstvenih tegoba. Pacijent se 26. jula ponovo javlja u Opću bolnicu zbog istovjetnih tegoba, uz koje i laboratorijski nalazi ukazuju na porast upalnih parametara krvi (CRP). I uprkos jasnim pokazateljima da se radi o upali slijepog crijeva, pacijent se ponovo upućuje u KCUS gdje je indiciran hitni operativni tretman – saopćio je KCUS.

Prema riječima ljekara Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS-a, stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom na to da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio. Pacijent je došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike. Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara – kazali su iz hirurškog tima Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju.

Hirurški tim ljekara koji su operisali bolesnika činili su dr. Sadat Pušina, dr. Ramajana Šukić-Karalić, dr. Salem Bajramagić. Anesteziološki tim činili su dr. Enida Halvadžija i dr. Naza Mulagić, uz asistenciju instrumenarke Elme Ajkunić i instrumentara Elvedina Druškića.

U KCUS urađena obdukcija COVID -19 pozitivnog pacijenta

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je urađena obdukcija COVID -19 pozitivnog pacijenta. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Odjela mrtvačnice sa prosekturom Klinike za patologiju, citologiju i humanu genetiku KCUS.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina Klinička patologija, citologija i humana genetika KCUS-a je kroz prethodni period pandemije COVID-19 uspjela zadovoljiti materijalno-tehničke uvjete za obdukciju COVID-19 pozitivnih pacijenata, te istu obaviti.

Pacijent je primljen u KCUS, gdje je i preminuo. Prije obdukcije urađen je post-mortem test na COVID-19 i ustanovljeno da je pacijent pozitivan. Ovo je prva obdukcija u KCUS koja je bila COVID-19 pozitivna i urađena je uz sve mjere lične i tehničke zaštite. U proteklim mjesecima smo radili u uslovima potencijalnih COVID-19 pozitivnih pacijenata, ali nismo do danas imali slučaj COVID-19 pozitivnog tijela. Nakon učinjene obdukcije tim na čelu sa prof. dr. Nurijom Bilalović je izvršio i dodatne analize uzroka smrti“, pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS  je izjavila da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19. Napomenula je da tim sa Klinike za patologiju predvođen prof. dr. Bilalović potvrdio, danas izvedenom obdukcijom kako funkcionira besprijekorno i u vanrednim situacijama.

KCUS je svojim dosadašnjim radom pokazao najviši nivo profesionalnosti u spremnosti za rad u ovako izuzetno teškim okolnostima kao što je COVID -19 pandemija. KCUS je već 31. januara 2020. godine imao Krizni štab za situaciju u pandemiji COVID – 19. Zaštitnu opremu imali smo na vrijeme jer nam je izuzetno važno sačuvati zdravlje svih uposlenika. Mada smo svi fokusirani na pandemiju, vodimo računa i da uobičajeni rad ne bude zapostavljen, bez obzira na opasnost“, rekla je prof. dr. Izetbegović.

(KCUS)

Komentiraj