Buenos Aires: Slavna ‘La Boca’ je postala ‘mrtva’ četvrt

Četvrt La Boca vjerojatno je najpoznatiji dio Buenos Airesa i obično je prepuna turista. Slavna po raznobojnim kućama, kamenim ulicama i stadionu La Bomboneri, sad je gotovo na izdisaju zbog koronavirusa.   

Buenos Aires Travel Guide | Top World Travels | Travel News and Tips

Ovu ‘razglednicu’ argentinske prijestolnice u uobičajena vremena ožive parovi koji plešu tango na ulicama, ulični slikari, krcati restorani i suvernirnice. 

“Sad je sve mrtvo”, žali se 40-godišnji Lucas Gauna, zaposlenik pekarnice u kojoj se može popiti i kava. Posljedica je to duge karantene u kojoj se zbog koronavirusa nalazio Buenos Aires.

“Prije je sve bilo puno, a sad jedva prodamo pokoji kruh i zatvaramo”, dodaje Gauna. 

La Boca: The most photogenic stop on Buenos Aires tours

Četvrt, koja je do danas zadržala duh talijanskih doseljenika, izgleda napušteno. Ulični muzej Caminito nitko ne obilazi. Neobična tišina vlada i na Bomboneri, stadionu Boca Juniorsa, kluba iz srca Diega Maradone, koja više ne vibrira pod nogama tisuća fanatičnih navijača. 

Buenos Aires Times | Once-bustling La Boca struggles without tourists

Zatvorene su umjetničke galerije, restorani i sve trgovine. Jedini redovi mogu se vidjeti ispred pučke kuhinje. 

Za Adriana Erreu, vlasnika dviju prodavaonica, situacija je katastrofična. “Prihod nula, ali istovremeno morate plaćati režije”, kaže taj 54-godišnjak. 

La Boca Is Buenos Aires' Most Beautiful Neighborhood and Other ...

Neki restorani rade dostave, ali si većina mještana ne može priuštiti turističke cijene. “Pokušavamo napraviti sve da se ne zatvorimo”, kaže Anai Iman, konobarica u restoranu La vieja Rotiseria, jednom od najpoznatijih u četvrti.

No većini stanovnika Boce najteže pada  to što nema nogometa. “To je smrt. Nama je Boca nogomet, a Boca je sve. To je nam donosi radost i odvaja nas od ovog užasnog svijeta”, kaže Gauna. 

Colorful La Boca in Buenos Aires, Argentina | La Boca is a n… | Flickr

Carlos Semino, koji je rođen u ‘kvartu’ i autor je knjige “Umjetnost La Boce”, kaže da je četvrt bila dugo mrtva i prije pandemije. “To je stambena četvrt koja živi od prošlosti i već dugo nema svoj identitet”, rekao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj