ŽELE BITI KONSTRUKTIVNI! Ankara suspenduje bušenje u spornim vodama istočnog Sredozemlja

Turska će suspendovati bušenje nafte i gasa u spornim vodama istočnog Sredozemlja koje je izazvalo vojne tenzije sa susjednom Grčkom, saopštio je portparol turske Vlade Ibrahim Kalin.

Στην κατεχόμενη Κύπρο αγκυροβόλησε το Yavuz | Sofokleousin

On je za “CNN Turk” istakao da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao svojim pomoćnicima da treba da budu konstruktivni i da obustave bušenje na neko vijeme.

Turska je prošle sedmice saopštila planove da pošalje plovilo za istraživanje “Oruk reis” i još dva pomoćna broda radi operacije južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo, koja je trebalo da traje do 2. avgusta.

Saopštenje o slanju plovila naljutilo je Grčku i izazvalo kritike iz SAD, Francuske i još nekih evropskih zemalja.

Turska je optužila Grčku da pokušava da liši Ankaru prednosti potencijalnih nalazišta nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemlja.

Ankara tvrdi da bi granice trgovinskog istraživanja trebalo da budu između kontinentalnog dijela Grčke i Turske i da ne bi trebalo na isti način posmatrati grčka ostrva. Atina tvrdi da Ankara svojim stavom krši međunarodno pravo.

“Svi bi trebalo da nastave da rade na svom kontinentalnom dijelu, a da zajednički rade u spornim područjima”, rekaoi je Kalin.

Kalin je naglasio da bi probleme u vezi sa bilateralnim pitanjima trebalo rješavati putem dijaloga Turske i Grčke, a ne prijetnjama Ankari u vezi sa pokušajima da se pridruži EU, prenio je AP.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj