DONIJETA ODLUKA: Makedonski vojnici do kraja godine ulaze u sastav KFOR-a na Kosovu

Vlada Sjeverne Makedonije u utorak je usvojila Informaciju o učešću vojnika Armije ove zemlje u misiji NATO pakta u jedinicama KFOR-a na Kosovu, saopćeno je u Skoplju.

DVIDS - Images - North Macedonia Soldier takes part in KFOR ...

Pomenutom odlukom Vlada je zadužila resorno Ministarstvo za odbranu „da preduzme mjere i reguliše sva pitanja sa nadležnim institucijama NATO i KFOR, za raspoređivanje jedinice snage jednog voda i štabnog personala (ukupno do 45 lica), u operaciji KFOR-a na Kosovu do kraja 2020. godine“.

Ministarstvo odbrane je u obavezi da Vladu izvijesti o pomenutim mjerama za učešće u misiji NATO operacija KFOR-a na Kosovu i Metohiji, najkasnije do 15. decembra 2020. godine.

U Skoplju se ističe da je Mnistarstvo odbrane, još prije formalnog članstva zemlje u Sjevernoatlansku vojnu alijansu, u svojim strateškim odbrambenim pregledima, planirano da od NATO komande zatraži uključenje jedinice Armije ove zemlje u sastav snaga KFOR-a na Kosovu.

U misiji KFOR-a na Kosovu, pod vođstvom NATO pakta, koja djeluje od juna 1999. poslije NATO bombardovanja Srbije, na održavaju mira trenutno je raspoređeno i angažovano oko 3.500 vojnika iz 28 zemalja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj