DOZE ZA 30 HILJADA PACIJENATA PLATILI 63 MILIONA EURA: EU kupuje ograničenu zalihu remdesivira koji se proizvodi u SAD-u i odmah traži novu dozu!

Europska komisija priopćila je u srijedu da se dogovorila o kupnji ograničene zalihe remdesivira, lijeka protiv covida-19, s američkim proizvođačem lijeka Gileadom kako bi se zadovoljile kratkoročne potrebe europskih pacijenata i nada se da će uspjeti još naručiti kasnije.

Remdesivir je jedini lijek do sada odobren u EU za upotrebu protiv covida-19, ali gotovo su sve dostupne zalihe već kupile Sjedinjene Države. Europska komisija složila se platiti 63 miliona eura za kupnju dovoljno doza za liječenje oko 30.000 pacijenata, navodi se u izjavi.

Ovom nabavom riješit će se samo trenutne potrebe, već se radi na nabavci nove doze

Sjedinjene Države u junu su potpisale sporazum s Gileadom za više od 500.000 tretmana liječenja, što čini većinu proizvodnje do septembra. Komisija je rekla da će ovom nabavom “riješiti samo trenutne potrebe” te dodala da već radi na tome da osigura nove doze od oktobra.

Čini se da je plaćena svota od 2.340 američkih dolara po pacijentu, za što je Gilead rekao da će naplaćivati u bogatijim zemljama. 

U većini EU zemalja prošao vrhunac epidemije

Vrhunac pandemije covida-19 u većini europskih zemalja je prošao, međutim novi val proteklih dana nagnao je zemlje da ponovno uvedu ograničenja. Premda je broj hospitalizacija u Europi u porastu, on ostaje daleko ispod brojki u martu i aprilu, kada su mnoge bolnice bile pretrpane. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj