Preminuo federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je Feni iz KCUS-a. 

Preminuo ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević | Tuzla L!VE

Bukvareviću je 22. jula potvrđen pozitivan test na koronavirus. On je prije toga, 11. jula obavio prvo testiranje nakon saznanja da je jedna uposlenica ministarstva zaražena koronavirusom. Međutim, taj test je bio negativan.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanje jučer je bio priključen na respirator u Izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine je bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni zastupnik u Skuštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima “Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i “Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli” te drugim. Dobitnik je brojnih priznanja.

Kada je stigla vijest o smrti ministra Bukvarevića, bila je u toku presskonferencija Vlade Federacije BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj