UMJETNIČKA INSTALACIJA ‘TAJNA VEČERA IZRAELSKE DEMOKRATIJE’! Netanijahu prikazan kao kompulsivni hedonista koji je izgubio svaki realan kontakt sa građanima!

U Tel Avivu je jutros osvanula umjetnička instalacija u okviru koje statua izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u prirodnoj veličini, uživa u raskošnom obroku za prostranim stolom čime se, na podrugljiv način, aludira na čuvenu Tajnu večeru.

Banjamin Netanijahu, umetnička instalacija

Instalacija koja je postavljena na Rabinovom trgu u centru Tel Aviva predstavlja nastavak ljetnjih protesta protiv izraelskog premijera, na kojima su hiljade nezadovoljnih građana zahtijevale njegovu ostavku zbog lošeg liderstva i ekonomske krize produbljene epidemijom korona virusa, prenosi AP.

Autor instalacije, umjetnik iz Tel Aviva Itaj Zalait, u intervjuu datom ranije ove nedjelje, rekao je da je instalacija urađena od plastičnih materijala, ofarbana u žive boje i da simbolizuje “tajnu večeru izraelske demokratije”.

Netanijahu je na instalaciji predstavljen kao kompulsivni hedonista koji je izgubio svaki realan kontakt sa građanima i njihovim potrebama.

Zalait je rekao da smatra da je njegova umjetnička instalacija posebno značajna u vrijeme kada je, kako je naveo, nezaposlenost u Izraelu naglo skočila, a desetine hiljada porodica jedva sastavljaju kraj s krajem jer su restriktivne mjere, uvedene zbog korona virusa, ugrozile ekonomiju Izraela.

– Imate premijera Izaela koji sedi na sredini stola i sam grabi i sisa svu tu obilnu hranu. Sada je praktično završio taj obrok i u fazi je kada jede dezert, što se odnosi na posljednje minute vremena kada možemo da uradimo nešto da spasimo demokratiju Izraela – rekao je Zalait.

‘Prijete mi raspećem’

Netanijahu je na Facebooku osudio postavljanje instalacije, navodeći da nema mjesta da mu se prijeti smrću niti da se tako nešto podstiče “uključujući današnju sramotnu prijetnju raspećem u Tel Avivu”.

Ovo nije prva umjetnička instalacija Itaja Zalata kojom kritikuje izraelski establišment. On je pre dvije godine postavio statuu tadašnje ministarke kulture Miri Ragev, koja zuri u ogledalo, obučena u dugu bijelu haljinu.

Ta postavka trebalo je da označi protest protiv poziva Ragev za uvođenje zakona kojima se od umjetnika zahtijeva da pokažu lojalnost državi.

Prije toga je napravio zlatnu statuu Netanijahua kako bi ismijao ono što je rekao da je “idolpoklonstvo mnogih Izraelaca prema dugodišnjem lideru”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj