OVOME SE NIJE NADAO?! Međunarodni zvaničnici odgovorili na pismo Draganu Čoviću: Sada je najvažnije da se izbori 2020. održavaju u cijeloj BiH!

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je prije samo nekoliko dana pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH povodom odluke CIK-a da se lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra ove godine.

Međutim, kako saznajemo Dragana Čoviću je stigao odgovor na pismo u kojem se prije svega zvaničnici zahvaljuju na pismu. 

– Pozivamo vas da se nastavite baviti ovom najvažnijom temom i ponovno zahvaljujemo pozitivnom ulogom koju ste odigrali posljednjih mjeseci u postizanju sporazuma o zaštitnom znaku. Održavanje ovih izbora uključeno je među 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Mišljenja Europske komisije i jedan je od glavnih prioriteta u jačanju načela demokracije i vladavine zakona u BiH. Osim toga, s olakšanjem smo primili vijest da Parlamentarna skupština BiH je napokon usvojila Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu- navodi se u pismu. 

Između ostalog, u pismu se navodi da izmjene Izbornog zakona koje je 8. jula 2020. usvojila Parlamentarna skupština BiH nisu uključivale posebnu odredbu za odstupanje od ovog općeg pravila.

– CIK je, dakle, postupio u skladu sa zakonom i važno je da ta institucija ne ometa svoju funkciju. Sada je najvažnije da se izbori održavaju u cijeloj zemlji 2020. godine, uključujući i  Mostar. Odluka o održavanju izbora u Mostaru je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, hajde da se svi sada pozabavimo ovim demokratskim deficitom i osiguramo njihovo ostvarivanje. Vjerujemo da ćete se zajedno s članovima HDZ-a BiH konstruktivno angažirati kako bi građanima BiH osigurali pravo sudjelovanja na izborima, dodijelili sredstva CIK-u bez odlaganja i ostvarili konkretan napredak na putu ka EU- zaključuje se u pismu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj