Crna Gora: Bajram-namaz neće se klanjati u džamijama zbog epidemije

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da se bajram-namaz neće klanjati u vjerskim objektima zbog pogoršane epidemiološke situacije u državi.

Proslava Ramazanskog Bajrama uz poštovanje distance | Aktuelno

Iz Mešihata su kazali da je takva odluka donijeta uslijed mjera Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, prema kojoj je zabranjeno okupljanje više od 20 ljudi u zatvorenom prostoru i 40 na otvorenom.

“Odluka je posljedica širih konsultacija unutar Islamske zajednice i opšte saglasnosti da je mjera ograničenja do 20 vjernika u ovoj situaciji faktički nesprovodiva, a izdvajanje vjernika etički neprihvatljivo“, saopćeno je iz Mešihata.

Iz te vjerske institucije su kazali i da je, u skladu sa simbolikom žrtvovanja koja je imanentna Kurban-bajramu, Mešihat je ocijenio prikladnim da odustajanje od klanjanja bajram-namaza bude dio žrtve vjernika za opšte zdravlje svih ljudi.

“Islamska zajednica svim vjernicima čestita nastupajući Bajram, uz dovu da vrata Časne Kabe i naših džamija ostanu otvorena do Sudnjega dana“, kazali su iz Mešihata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj