EGIPAT SE NAKON LIBIJE, KONFRONTIRA S TURSKOM I U SIRIJI! Kairo poslao trupe u Siriju kao pomoć SAA, istovremeno Turska izvodi zajedničku vojnu vježbu s Azerbejdžanom!

Egipat je u Siriju poslao oko 150 vojnika kako bi se borili u redovima SAA, odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, a vojnici su u koordinaciji Revolucionarne garde Irana i drugih proiranskih terorističkih grupa, raspoređeni na frontovima na jugu Halepa i periferiji zapadnog Halepa, javljaju turske agencije.

sisi-123456

Novinar AA od pouzdanih vojnih izvora iz redova opozicije doznaje kako je oko 150 vojnika koji su stigli iz Egipta, u proteklih nekoliko dana sletjelo na vojni aerodrom u Hami, koji je pod kontrolom SAA.

Vojnici koji se kreću u koordinaciji Revolucionarne garde Irana i drugih proiranskih terorističkih grupa podijeljeni su u dvije grupe. Jedan dio je stigao do Khan al-Assala, na zapadu Halepa, a drugi dio u Saraqib, na jugu Idliba.

Vojnici s lahkim pješadijskim naoružanjem, raspoređeni su na frontovima na pomenutim područjima.

Turska i Egipat se nalaze u velikom konfliktu jer podržavaju suprotne strane u Libiji. Egipat je, međutim, sve vrijeme održavao dobre odnose sa Sirijom uprkos međunarodnim pritiscima tokom sirijskog rata.

Kako stvari stoje, Sirija i Libija nisu jedine države gdje se dešava ponovno preslagivanje snaga. Situacija je napeta i na relaciji Azerbejdžan-Armenija.

Vojne snage Turske i Azerbejdžana izvode zajedničku akciju

U Azerbejdžanu je u toku opsežna vojna vježba, koju zajednički provode turske i azerbejdžanske zračne i kopnene snage, javlja Anadolija. U saopćenju iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana navedeno je kako se danas održava prva faza vježbe koja je započela jučer.

Trupe koje učestvuju u vježbi vrše procjenu situacije, određuju borbene misije i provode terenska istraživanja. Na snimcima koje je Ministarstvo podijelilo može se vidjeti kretanje tenkova i oklopnih vozila.

U vježbi učestvuju i zračne i kopnene snage iz obje zemlje. Vježba zračnih snaga nastavit će se u Bakuu, Nahičevanu, Genceu, Kurdemiru i Yevlahu, a završit će 10. augusta. Vježbe kopnenih snaga će biti nastavljene u Bakuu i Nahečivanu a trajat će do 5. augusta.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj