SUTRA JE KURBAN-BAJRAM! Reis Kavazović i muftija Dudić uputili prigodne bajramske poruke!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je bajramsku poruku koju prenosimo u cjelosti:

reis-i-muftija

– U ime Allaha Milostivog, Samilosnog

Hvala Allahu, koji Svojom moći i znanjem određuje sudbine ljudi. Milostivom, Samilosnom, Gospodaru Sudnjeg dana koji nas na kušnju stavlja kako bi pokazao ko će od nas bolje postupiti. Mir i spas neka su na Njegovog posljednjeg poslanika Muhameda, poslanog kao milost svjetovima da im ukaže na smisao postojanja i bit ovoga svijeta.

Braćo i sestre. Danas je dan stajanja na Arafatu (Yawmu-l-Arafah). Sa večerašnjim akšamom će, voljom Božijom, nastupiti deseti dan mjeseca zul-hidžeta, prvi dan Kurban bajrama.

Ove dane hadža ćemo pamtiti po tome što prvi put nakon dugih decenija naše hadžije nisu bile u prilici obaviti hadž i biti sa muslimana iz čitavog svijeta. Hadžski obredi će se ove godine obaviti simbolično uz prisustvo malog broja muslimana, među kojima je i nekoliko Bošnjaka.

I bajram-namaz koji ćemo sutra klanjati u našim džamijama i na musallama trebamo obaviti uz sve mjere opreza i samozaštite. Molim vas da u tome budete revnosni. Poštujte preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih organa. Ne dozvolimo da bolest naruši našu radost.

Braćo i sestre,

Odlazak na hadž je u muslimanskoj tradiciji vrhunac duhovnog puta jednog vjernika, peti islamski šart, nešto čime se vjera upotpunjuje. Sama riječ hadž ima značenje savladavanja prepreka, ulaganja truda da se pređe dug i naporan put. Zato sve nas pozivam da u ovoj godini velikih iskušenja i godini koju ćemo pamtiti po tome što su putevi hodočašća bili zatvoreni, krenemo putem vlastite duhovne obnove i preporoda. Napravimo prve korake na putu vlastitog propitivanja i samokritike. Ne tražimo slabosti kod drugih, nego se zagledajmo u vlastite slabosti.

Dragi članovi i pripadnici Islamske zajednice,

Radost Bajrama podijelite sa komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima a.s., i sa svim ljudima. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki mubarek dan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije. Oživimo praksu Ibrahima, a.s, prinoseći žrtvu, kurbana. Obavimo to savjesno i odgovorno. Smisao žrtve kurbana i ogleda se u njegovom iskupljenju ljudskog života. Ne dozvolimo da zbog nemara ugrozimo svoje ili živote drugih i tako obesmislimo svoje obrede.

Sa posebnim željama Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Svima vama neka je sretan Kurban bajram.

Bajram šerif mubarek olsun!

Bajramska poruka muftije Dudića

“Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne dozvoljavaju da u potpunosti svoje misli usmjerimo u tom pravcu.

Pandemija korona virusa uzima svoj danak širom svijeta, odnijela je i odnosi mnoge od naših poznanika, prijatelja, saradnika i članova rodbine, za koje molimo kod Milostivog Gospodara najljepše mjesto u Džennetu.

Život na ovome svijetu je skup lijepih i gorkih trenutaka koji se smjenjuju, pun iskušenja kojima Gospodar stavlja na ispit naš iman, obećavajući nagradu strpljivima, shodno riječima: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: – Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.“ (El-Bekare, 155-156)

Uzvišeni ispunjava Svoja obećanja. Postavio je pred nas pomenuta iskušenja i mnoga druga. Ove godine smo, kao i svi muslimani svijeta, ostavljeni bez prilike da naši hadžije borave pored Bejtullaha, da budu naši predstavnici i čineći tavaf upućuju dovu Gospodaru pored časne Kabe, na Arefatu i sa drugih mjesta na kojima se obavljaju obredi hadža. To se dešava po prvi put u novijoj historiji. U tome je velika poruka ovom ummetu i čitavom čovječanstvu. Poruka koja glasi: „Čovječe, moraš se promijeniti, moraš biti bolji, jer put kojim si krenuo vodi te u propast i nestanak.“

Kurban bajram sa svim svojim značenjem poručuje nam i uči nas kako da svoje stanje popravimo, kako da se u iskušenjima ponašamo.

Uzvišeni Allah od nas traži da pokažemo i dokažemo iskreni iman kroz spremnost da ono što nas zadesi, sve žrtve na Allahovom putu, strpljivo podnosimo. Najbolji primjer za to jeste Ibrahim a.s., Halilu-r-Rahman, kojeg je Uzvišeni zbog njegove spremnosti da žrtvuje najdraže svrstao među Svoje prijatelje.

Spremnošću da potvrdi iskrenu vjeru u Jednog Boga žrtvujući svoj život, zaslužio je Allahovu pomoć i spas, te mu ni plamen rasplamsale vatre nije mogao nauditi, a spremnošću da ispuni dati zavjet i žrtvuje svog dugo očekivanog sina potvrdio je iskreni iman i povjerenje u svog Gospodara, koji je ljudsku žrtvu zamijenio kurbanom. Ostavljajući svoju porodicu Gospodaru na čuvanje u neplodnoj i surovoj pustinji pokazao je povjerenje u svog Gospodara, koji je zbog dove Svog miljenika Ibrahima a.s. neplodnu pustinju izvorom Zemzema oživio i časnom Kabom centrom svijeta učinio”, stoji između ostalog u poruci predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića.

Bez klanjanja bajram-namaza u Sandžaku

“Imajući u vidu veoma tešku epidemiološku situaciju na prostoru Sandžaka i Srbije, čiji je bilans u periodu 21. jun – 21. jul 2020. godine porast broja smrtnih slučajeva u Sandžaku tri do četiri puta u odnosu na isti period prošle godine, kao i činjenicu da je još uvijek veliki broj zaraženih korona virusom, od kojih se neki liječe u bolnicama, a značajan broj u kućnim uslovima, te da je ozbiljan broj onih koji ne poštuju mjere samozaštite i zaštite drugih, Mešihat Islamske zajednice potvrđuje odluku od 4. jula tekuće godine o zatvaranju džamija, tako da se bajrama namaz, kao ni džuma namaz prvog dana Bajrama neće klanjati u džamijama na prostoru Islamske zajednice u Srbiji.

Ova odluka ima za cilj očuvanje zdravlja i života ljudi, što je osnovni princip vjere islama. Očekujući razumijevanje, molimo Uzvišenog Allaha da nam se smiluje, popravi naše stanje, zaštiti od zaraze, izliječi naše bolesne, a umrlima podari Džennet”, saopćili su iz Mešihata IZ u Srbiji!

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj