Policija otkrila ko je hakirao Twitter: Mozak prevare je bio 17-godišnjak s Floride!

 Tinejdžer s Floride uhićen je zbog povezanosti s hakerskim napadom na Twitter račune poznatih, kao što su Barack Obama, Joe Biden i Elon Musk, ranije ovog mjeseca.

3 charged, including 17-year-old Florida boy, in massive Twitter ...

17-godišnjaka iz Tampe terete za 30 kaznenih djela povezanih s kiber-napadom.

“Ti zločini su počinjeni koristeći imena poznatih osoba i slavnih, ali oni ovdje nisu glavne žrtve”, rekao je državni odvjetnik Andrew Warren.

“Ova prevara je osmišljena kako bi se ukrao novac običnim Amerikancima”, rekao je i dodao kako to neće tolerirati.

Mladić iz Tampe bio je glavni mozak prevare, sumnja se. Uz njega uhapšena su još dva lica koja se povezuju sa incidentom.

Podsjetimo, hakeri su 15. jula upali u Twitterove servere i hakirali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, zvijezdu realityja Kim Kardashian, milijardera Elona Muska, bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, Billa Gatesa.

Kompanija je tokom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih računa, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla jamčiti sigurnost.

U hakiranim tvitovima pozivalo se pratitelje da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u točno određeni ‘kriptovalutni novčanik’. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitcoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

“Svi me traže da vratim”, pisalo je u tvitu službenog računa Billa Gatesa, osnivača Microsofta.

“Pošalješ mi hiljadu, ja ti vratim dvije hiljade dolara”, dodaje se u tvitu.

Twitter je priopćio da je u pitanju “koordinirani” napad čije su mete bili njegovi zaposlenici “s pristupom internim sistemima i alatima.”

Na službenom računu Elona Muska djelovalo je da je direktor Tesle i SpaceX-a nudio udvostručenje svake uplate u bitcoinima koja je poslana na adresu njegovog digitalnog novčanika “u narednih 30 minuta”.

“Osjećam se velikodušno zbog covida-19”, pisalo je u tvitu, uz link na bitcoin adresu.

Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon objave. 

No otkako je prvi ovakav tvit uklonjen s Muskovog računa, pojavio se još jedan, a zatim novi i tako ih se naredalo nekoliko. Među poznatim osobama čiji su računi bili na meti još su i reper Kanye West, vlasnik medija i milijarder Michael Bloomberg, Uber i Apple. 

(Global CIR /Agencije)

Komentiraj