SAMO 23 POSTO ISPITANIKA KAZALO DA VJERUJE PUTINU! Narod ne popušta: Protesti na dalekom istoku se nastavljaju, a ankete pokazuju slabljenje popularnosti Vladimira Putina!

Povjerenje Rusa u predsjednika Vladimira Putina palo je na novi historijski minimum u julu, pošto su desetine hiljada demonstranata na dalekom istoku izašle na ulične proteste protiv Кremlja.

Habrovsk, Rusija, demonstracije

Prema novoobjavljenim rezultatima nezavisne ankete Levada centra, samo 23 odsto ispitanika imenovalo je Putina kada su upitani kojem politčaru najviše vjeruju.

Ta cifra je upola manja od one koja je dobijena nakon slične ankete u novembru 2017. godine, kada je 59 odsto ruskih ispitanika Putina imenovalo za političara kojem vjeruju najviše. Rezultat je i za tri procenta manji nego prošlog mjeseca. Putinova ocjena odobravanja ostala je stabilna i iznosila je oko 60 odsto.

U drugoj anketi objavljenoj ove nedjelje, Levada centar je rekao da skoro polovina Rusa odobrava antirežimske proteste na istoku.

Masovni protesti bez presedana u gradu Habarovsku izbili su ovog mjeseca nakon hapšenja popularnog guvernera Sergeja Furgala. Putin je na njegovo mjesto postavio čovjeka koji dolazi iz drugog regiona.

Furgal je prebačen u zatvor u Moskvi po optužbama za umiješanost u dva ubistva prije 15 godina, a građani koji vjeruju da su optužnice politički motivisane od tada svakodnevno izlaze na ulice u velikom broju.

Primjer za ostatak zemlje

Kada se građani okupe, brzo im se pridružuju nezavisni novinari i i mala armija Youtube blogera, rastuće profesije u zemlji jer konzumeri vijesti sve više prelaze sa televizijskih kanala koje kontroliše Кremlj na uglavnom necenzurisani internet. Novinari državnih medija se do sada nisu pojavljivali.

Demonstranti se okupljaju ispred upravne zgrade guvernera i tada jedan od blogera, Sergej Ajnbinder sa Youtube kanala RusNews, počinje svoj live prijenos i propitivanje okupljenih u stilu televizijskog reportera.

– Znate onu izreku da sunce izlazi na istoku? Pa, gledajući sve ovo, mislim da će se možda i civilno društvo podići na istoku – ocijenio je tokom jednog prijenosa.

Tokom vikenda se u Habarovskom okupi i do 90.000 ljudi, a manja okupljanja tokom radne nedjelje uspela su da se održe već 20 dana. Početni bijes zbog smjenjivanja voljenog guvernera prerastao je u dublje antirežimsko nezadovoljstvo.

Furgal je 2018. godine neočekivano pobijedio kandidata Kremlja, a njegova pobjeda viđena je kao rezultat otpora Putinovoj politici i vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija. Tokom svog mandata dobio je reputaciju “narodnog guvernera”, smanjivši svoju platu, naredivši prodaju skupe jahte koju je kupila prethodna administracija i ponudivši nove subvencije stanovništvu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj