TRAŽI GARANCIJE DA ĆE SE PRIDRŽAVATI SANKCIJA HUAWEIU?! Pompeo sredinom augusta u Pragu, Beču i Ljubljani zbog mreže 5G

Američki državni tajnik Mike Pompeo planira sredinom augusta posjetiti više srednjoeuropskih država, među njima i Sloveniju, s kojima SAD želi potpisati bilateralne izjave o neophodnim sigurnosnim uvjetima za uvođenje mobilne mreže pete generacije (5G), prenose slovenski mediji.

Informaciju da će Pompeo svoju europsku turneju čiji je formalni okvir povezivanje obilježavanja kraja II. svjetskog rata s krajem Hladnog rata i padom totalitarizma u Europi početi u Pragu 11. augusta, a onda u nastavku posjetiti Austriju, Sloveniju i Poljsku najprije je objavio jedan češki portal.

Navodno bi razgovori američkog državnog tajnika sa savezničkim državama i članicama NATO saveza trebali obuhvatiti i pitanja nove digitalne strukture, pa i gradnje mreže 5G, a predviđeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o sigurnosnim uvjetima za 5G infrastrukturu u Europi.

Još nema službene potvrde

Tekst nacrta deklaracije, prema slovenskoj agenciji STA, predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Slične je zajedničke izjave SAD već potpisao s Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza.

Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta izravno ne spominje, cilj izjave vjerovatno je namjera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju budući da predsjednik Tramp već duže vremena saveznike nastoji odvratiti od poslova na tom području s Kinom i Huaweijem zbog navodnog sigurnosnog rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj