KOMEMORACIJE U SARAJEVU I TUZLI! Bukvarević je bio istinski bh. patriota u ratu i u miru, pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka!

Komemoracija povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića održana je u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova porodice.

komemoracije

Pored Sarajeva, komemoracija će danas biti održana i u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru. Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića će biti obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija.

Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine. Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Džaferović: Bukvarević je bio istinski bh. patriota u ratu i u miru, pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka

Opraštamo se od čovjeka kojeg će svi koji su s njim radili, sarađivali ili ga barem jedanput u životu sreli i s njim razgovarali, pamtiti kao vadru, blagu, staloženu osobu, do kraja predanu svojim obavezama – rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na komemoraciji federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću.

Džaferović ističe da je Bukvarević bio istinski bh. patriota u ratu i u miru.

– Pamtit ćemo ga kao golobradog mladića, koji je, shvativši kakvo se zlo nadvija nad bošnjačkim narodom i Bosnom i Hercegovinom, odmah sa drugi patriotama pristupio organiziranju Patrotske lige na području Tuzle, a kasnije se tokom agresije zajedno sa svojim Crnim labudovima hrabro borio za slobodu svog naroda i domovine. Pamtit će ga i njegove kolege sa Rudarsko geološkog građevinskog fakulteta u Tuzli kao vrijednog studenta, magistra i na kraju doktora nauka, te profesora na matičnom fakultetu – podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Navodi da će ga pamtiti članovi i aktivisti Stranke demokratske akcije, naročito u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, kao vrijednog i predanog čovjeka koji je kroz politiku nastavio da se bori za napredak Bosne i Hercegovine i svih njenih ljudi, kao i uposlenici Bosanskog-kulturnog centra u Tuzli, kojeg je tokom direktorskog mandata krupnim slovima upisao na mapu kulturnih i umjetničkih dešavanja u BiH. Po izuzetnoj saradnji i susretljivosti će ga pamtiti i umjetnici i kulturni radnici iz svih dijelova BiH.

– Pamtiće ga i njegove kolege iz Vlade Federacije, ali i njegovi saborci, s kojima je u posljednjih pet godina s pozicije federalnog ministra za boračka pitanja bio u svakodnevnom kontaktu. U rascjepu između želja i mogućnosti, uspio je da se izbori za zakone koji će boračkoj populaciji obezbijediti dostojanstveniji život. Pamtiće će našeg Salku i kao dobrog sina, oca, supruga, brata i komšiju. Ali, svi mi zajedno, najviše ćemo ga pamtiti kao dobrog čovjeka – istaknuo je Džaferović.

Naglasio je da “uz sve osobine koje jednu osobu mogu krasiti, najvažnije je biti dobar čovjek. Ali, vjerujte, ne postoji ni jednostavnija, ali ni sveobuhvatnija definicija od ove dvije riječi. Niti postoji veća titula od – dobar čovjek”.

– Biti dobar čovjek znači poštovati ljude, poštovati njihovo dostojanstvo, radovati se njihovim vrlinama, ali i imati razumjevanja za njihove mane. Biti dobar čovjek znači ne povrjeđivati druge ljude, ni riječima, a kamoli postupcima. Dobar čovjek se izgrađuje od malih nogu, odgaja se u porodici, uči da poštuje roditelje, braću, sestre, rodbinu, komšije, da poštuje rodni kraj, svoje pretke, vlastiti narod i sve druge narode, da voli svoju državu, da se bori za istinu i slobodu. Ako mnogo ljudi, pokušavajući opisati nečiju ličnost, za nekoga kaže da je dobar čovjek, onda ne postoji veće priznanje i veća čast koja se tom čovjeku može ukazati. A za našeg Salku će mnogo ljudi i onih s kojima je bio na istoj strani i onih koji su mu bili politički ili ideološki oponenti, reći da je, prije svega, bio – dobar čovjek. I ja, pred svima vama i pred cijelim svijetom, svjedočim da je Salko Bukvarević bio dobar čovjek – podvukao je Džaferović.

Prisjetio se riječi Nelsona Mandele koji je jednom prilikom rekao “Smrt je neizbježna. Kad je čovjek učinio ono što smatra svojom dužnošću prema svom narodu i zemlji, on može da počiva u miru” i dodao da je Salko Bukvarević u 53 godine života svoju dužnost prema svom narodu i zemlji obavio časno.

– Molim Dragog Boga da mu podari dženet. Njegovoj porodici još jednom izražavam iskreno saučešće – zaključio je Džaferović.

Novalić: Salko Bukvarević bio je istinski sin BiH, svoj patriotizam je dokazivao do kraja života

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić oprostio se danas od federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Na komemoraciji u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članovi porodice preminulog ministra, Novalić je naglasio da je “rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države”.

– Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti. Oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života – kazao je federalni premijer.

Ističe da je Bukavrević u godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice.

– Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca – istakao je Novaić.

Prisjetio se Bukvarevićevih riječi da je “naša trajna zadaća briga o ovim porodicama, jer su njihovi očevi, majke, braća, sestre dali najviše što su mogli za odbranu Bosne i Hercegovine – svoje živote. Jasno je isticao da su oni ti koji su branili sve građane Bosne i Hercegovine i hiljadugodišnju tradiciju života na ovim prostorima”.

– Poštovana gospođo Zemka, Vi i Vaš sin Bekir i kćerka Ajla, roditelji našeg Salke, majka Raša i otac Ibrahim, kao i svi članovi porodice Bukvarević budite zauvijek ponosni na rahmetli Salku. Imate i zašto. Ja sam ponosan na Salku, vrijeme koje smo proveli zajedno, njegovo poštenje i vrijednost, nikad neću zaboraviti. Neka je vječni rahmet dragom Salki – zaključio je Novalić.

Komemoracija u Tuzli: “Istinski patriota koji se borio za svakoga”

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, instituciji koju je na svoje noge postavio Salko Bukvarević, danas je održana komemoraciju federalnom ministru za boračka pitanja, koji je preminuo od komplikacija izazvanih koronavirusom.

Podsjećamo, Salko Bukvarević, nekadašnji predsjednik tuzlanske SDA i dugogodišnji direktor BKC-a Tuzla, preminuo je u srijedu u Izolatoriju Podhrastovi.

– Teško je naći izreći sve što je Salko Bukvarević uradio za Bosnu i Hercegovinu. Od ukljčenja u odbranu BiH do svog preseljenja na bolji svijet. Sve što je radio činio je za ljude koji su odbranili ovu zemlju, da bi mi danas mogli uživati ljepote naše zemlje. Neka mu je rahmet duši, i neka mu dragu Allah podari ono što zaslužuje, a mi borci smatramo da on zaslužuje dženet – rekao je Fahrudin Hasanović Beli, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK.

Predsjednik Skupštine TK žarko Vujović iskoristio je priliku da porodici izjavi saučešće te dodao da je s rahmetli Bukvarevićem dugo sarađivao, još iz vremena kada je bio u Općinskom vijeću Tuzle.

– Svesrdno smo se borili ne samo za kanton, nego i za lokalnu zajednicu. Ostat će neizbrisiv trag iza Salke Bukvarevića i putokaz za buduće generacije kako se treba boriti za svoj grad, kanton i državu – rekao je Vujović.

Avdo Subašić predsjednik Udruženja boraca “Crni labudovi” i nekadašnji zamjenik komandanta ove jedinice u kojoj je tokom agresije bio i Bukvarević, rekao je da je sve iznenadila smrt njihovog saborca.

– Jednostavno je nestao za sedam do deset dana. U posljednjih pet godina intenzivno smo radili, ako nismo bili zajedno razgovarali smo telefonom. Teško se pomiriti da je naš Salko preselio na bolji svijet. To je bila jedna dobra duša, čovjek uvijek nasmijan, raspoložen, s njime ste mogli uvijek razgovarati na bilo koju temu. Htio je pomoći svakome, nikad se nije izmicao, a istovremeno bio je pravi patriota. Ako Bosna ima pravo patriotu, bio je to Salko Bukvarević – kaže Subašić.

On je podsjetio da je Bukvarević zajedno s herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata Senadom Mehdinom Hodžićem, na prostoru tuzlanske regije formirao Patriotsku ligu.

– On je sve podredio odbrani BiH. Ja ga od tada znam. Dali smo maksimum da bi odbranili državu, ali i u miru smo nastavili kroz pomaganje porodica, borački zakon. Zakoni koje je radio su ga iscrpili, teško je bilo svima udovoljiti, a on je to sve nosio i prihvatao. Borio se za svakoga – zaključio je Subašić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj