NARUČILAC VLADA SAD-a: Francuski gigant postigao sporazum o vakcini vrijedan više od dvije milijarde dolara

Francuska farmaceutska kompanija „Sanofi“ objavila je da je postigla sporazum vrijedan 2,1 milijardu dolara o snabdijevanju vlade SAD-a sa 100 miliona doza njene eksperimentalne vakcine protiv virusa korona.

French pharma giant Sanofi to give US preference on future Covid ...

Ovim, do sada najobimnijim sporazumom, ulaganja administracije američkog predsjednika Donalda Trampa u projekte za vakcine protiv korone, premašila su osam milijardi dolara.

„Svjetska potražnja za vakcinom koja bi pomogla u sprječavanju Kovida-19 je ogromna i nijedna vakcina ili kompanija neće biti u stanju da sama na te zahtjeve odgovori“, naveo je u saopštenju Tomas Triomf, izvršni potpredsjednik  „Sanofi Pastera“, odeljenja francuske kompanije koje se bavi vakcinama.

Prema postignutom dogovoru, „Sanofi“ i njen partner, britanska farmaceutska kompanija „GlaxoSmithKlaein“, dobit će sredstava za klinička ispitivanja, kao i za samu proizvodnju vakcine.

Iz „Sanofija“ navode da dogovor uključuje i mogućnost dodatnih 500 miliona doza vakcine, navodi „New York Times“.

Francuska kompanija očekuje da će u septembru započeti klinička ispitivanja vakcine, a da bi u prvoj polovini sljedeće godine mogli da podnesu zahtjev za njeno odobrenje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj