PANDEMIJA I NAFTNA INDUSTRIJA! Rusija se vratila na drugo mjesto po proizvodnji nafte u svijetu, zahvaljujući Trampovim mjerama SAD i dalje prve!

Rusija je u maju vratila svoju prijašnju poziciju – drugo mjesto po proizvodnji nafte u svijetu.

How America can fight back in the oil war with Russia and Saudi ...

Do jula 2018. godine Rusija je bila lider po proizvodnji nafte, ali su u augustu na njeno mjesto došle Sjedinjene Države, koje su od tada na prvom mjestu. Rusija je bila na drugom mjestu, a Saudijska Arabija na trećem. U aprilu 2020. godine je Rusija pala na treće mjesto.

SAD ostaju lider sa proizvodnjom od 10,001 miliona barela na dan, potvrđuju podaci informativne službe Ministarstva energetike SAD-a i izveštaj OPEK-a.

Prema podacima Rusija je u maju proizvodila 39,74 miliona tona nafte, što je 9,4 miliona barela dnevno. Prema julskim informacijama OPEK-a proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji je u maju pala za 27 procenata u odnosu na april.

SAD su u maju 2020. godine smanjile proizvodnju za 16,6 procenata u odnosu na april. U aprilu je bila 11,99 miliona barela na dan, a u maju 2019. godine – 12,163 miliona barela dnevno. 

Za posljednjih deset godina proizvodnja nafte u Americi je povećana zahvaljujući tehnologiji, pa su rezerve nafte iz škriljaca postale dostupnije.

Međutim, najznačajniji doprinos razvoju naftnog sektora u SAD-u dale su mjere predsjednika Donalda Trampa iz decembra 2015. godine, kada je i ukinuta četrdesetogodišnja zabrana na izvoz nafte iz SAD, čime su otklonjene sve prepreke za izvoz američke nafte, što je pobudilo interes investitora za masovnom proizvodnjom.

Ovu uspješnu priču aktuelnog američkog predsjednika donekle je pomutila pandemija koronavirusa zbog koje je potražnja za naftom i globalnom tržištu naglo opala i to, ni manje ni više, nego u izbornoj godini.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj