PLANETA GORI! Crveni alarm zbog tropskih vrućina za 14 gradova u Italiji, u SAD-u se očekuju ‘smrtonosne temperature’

U Italiji je danas na snazi crveni meteo alarm za 14 gradova kao upozorenje na izuzetno visoke temperatrure, a na Sardiniji se očekuje rekordnih 45 stepeni.

Napulj, Italija, vrućine

Zbog visokih temperatura strahuje se od požara, naročito na Siciliji.

Toplotni talas iz Afrike

Toplotni talas sa sjevera Afrike juče je u Italiju donio temperature do 40 stepeni, a deset gradova bilo je označeno crvenom bojom koja je upozorenje na izuzetno visoke temperature.

Prema biltenu Ministarstva zdravlja Italije, alarm se aktivirao juče u Rimu, Bolonji, Torinu, Firenci, Kampobasu, Peskari, kao i u gradovima Rijeti, Frozinone, Bolcano i Peruđa.

Kako je navedeno, oluja i grmljavine očekuju se naredne nedelje u centralnom dijelu Italije.

Rim
Rim

U Americi “smrtonosne” temperature

U SAD-u je ovog vikenda na snazi upozorenje zbog opasnog vrelog talasa, posebno u jugozapadnim područjima gdje se očekuje temperatura i do 50 stepeni Celzijusa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Isti izvor navodi da se posebno teška situacija očekuje na jugu Kalifornije.

Temperatura od 49 stepeni Celzijusa očekuje se u dijelovima država Juta, Arizona, Nevada, uključujući grad Las Vega.

Nacionalna meteorološka služba apelovala je da stanovništvo preduzme mere predostrožnosti i da što je moguće više smanje boravak na otvorenom.

Temperatura od 46 stepeni Celzijusa zabilježena je juče u Feniksu u državi Arizona, a rekord u tom smislu probijen je u još četiri grada u Kaliforniji.

“Veoma rijetke, opasne i smrtonosne” temperature očekuju se u velikim područjima Arizone do ponedeljka, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj