DOK IZ WASHINGTONA NAJAVLJUJU OFANZIVU PROTIV KINESKIH KOMPANIJA! Srbija nabavlja novi protivvazdušni raketni sistem iz Kine: Da li će se na udaru Washingtona naći i kineske investicije u regiji?!

Predsjednik SAD-a Donald Tramp uskoro će preduzeti korake protiv kineskih softverskih kompanija koje prenose podatke direktno vladi u Pekingu, izjavio je u danas državni skretar Mike Pompeo.

kineski-uticaj

Pompeo je ocijenio da aktivnosti tih kompanija predstavljaju rizik za američku nacionalnu bezbedost, prenosi Rojters.

“Predsjednik Tramp je rekao ‘dosta’ i mi ćemo to srediti, pa ćemo u narednim danima preduzeti mjere u pogledu širokog spektra rizika po nacionalnu bezbjednost koje predstavlja softver povezan sa Komunističkom partijom Kine”, rekao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je ranije da razmatra mnoge alternative kada je riječ o video-aplikaciji kineske firme Bajt Dens, uključujući i mogućnost zabrane.

“Posmatramo TikTok. Možda zabranimo TikTok. Možda uradimo i neke druge stvari”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući pred odlazak na Floridu.

On je objasnio da postoji nekoliko opcija, prenosi Rojters. “Mnoge stvari se dešavaju, Vidjet ćemo šta će biti”, dodao je on.

Na spisku za istraživanje i kineske investicije u jugoistočnoj Evropi

Softverske kompanije, samo su dio široke lepeze kineskih kompanija koje se nalaze ili će se naći na udaru SAD-a.

Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi, rekao je početkom maja američki ministar odbrane Mark Esper, ocijenivši ‘zlonamjernim’ kinesko promicanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme.

Sjedinjene Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost’, rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći.

‘Potencijalni protivnici gotovo će sigurno pokušati promovirati svoje interese i izazivati podjele u NATO-u i Europi’, rekao je. ‘Huawei i 5G važan su primjer tog zlonamjernog djelovanja Kine’.

 Otkako je američki predsjednik Donald Tramp pokrenuo ‘trgovinski rat’ sa Kinom, zapadne obavještajne službe pomno prate sve poteze Pekinga, uključujući i kineske investicije u elektroenergetski i telekomunikacijski sektor u jugoistočnoj Europi i Africi.

Huaweijev 5G u Sarajevu, Kinezi grade Blok 7 TE u Tuzli

Podsjećamo, jedna od najznačajnijih kineskih investicija u ovom dijelu Evrope, pored pruge Beograd-Budimpešta, jeste i izgradnja Bloka 7 Termo elektrane Tuzla.

Pored toga, kompanija Ookla, najpoznatija po Ookla speed testu kojim se mjeri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svijetu. Na mapi se nalazi i Bosna i Hercegovina, gdje je jedina 5G bazna stanica u “eksperimentalnoj fazi”, a nalazi se u Sarajevu.

Ona je predstavljena prošle godine tokom Sarajevo Film Festivala (17.08.2019.) , a na predstavljanju su bili i predstavnici kineskog Huaweia, partnerske kompanije Bh telecoma koja je, pored ostalih, bila ključni partner. za njenu instalaciju. Mapu možete pogledati OVDJE.

Srbija nabavlja novi protivvazdušni raketni sistem iz Kine

Međutim, Srbija je otišla i korak dalje u otvorenu vojnu saradnju s Kinom. Vojska Srbije dobit će raketni sistem protivvazdušne odbrane (RS PVO) FK-3 kineske proizvodnje, saznaje Balkanska bezbjednosna mreža. Nabavka je ugovorena i plaćena, i na to ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg izvJeštaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu.

U jednom pasusu navedeno je da su zaključeni uvozni ugovori u vrijednosti od 620,3 miliona američkih dolara. Jedan od najvećih poslova među njima je nabavka “PVO sistema FK-3”.

Ostali ugovori sa vrha liste po vrijednosti su modernizacija MiG-29 što se odnosi na integraciju dodatne avionike uključujući modifikacije radara i novih raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, zatim nabavka francuskih lahkih prijenosnih sistema PVO Mistral 3 i raketa i kineskih bespilotnih letjelica CH-92A koje su već stigle i predstavljene su javno 4. jula na aerodromu Batajnica. Ostali poslovi su u toku realizacije.

Kineski RS PVO FK-3 prije dvije godine u medijima se pominje kao sistem koji će da se nabavi za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.

Informacije o tome sasvim sigurno su stigle iz državnog vrha Srbije jer nema indicija u sadržaju članaka koji pominju FK-3 da su na neki način iscurile iz sistema odbrane.

Nabavka FK-3 uvijek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsjednika Xi Jipinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primjera je početak teme jula 2018. kada je delegacija ministarstva odbrane Srbije posjetila firmu u Pekingu i vidjela sisteme FK-3 i FM-3000.

Javno mnijenje je do danas ostalo fascinirano ruskim sistemima starim S-300 i novim S-400. Kada mediji u naslovima pomenu te rakete očekuje se izuzetan nivo interesa čitalaca.

Od 2012. u javnom prostoru često se najavljivalo da predstoji nabavka novih ruskih sistema koji će efikasno zaštititi vazdušni prostor Srbije čak i dejstvom po ciljevima koji su daleko u zagraničnom području.

Kulimnacija proruskog talasa bila je za vrijeme vježbe Slovenski štit-2019 oktobra prošle godine kada su na aerodromu Batajnica kada su na vatrene položaje postavljena dva samohodna lansirna vozila RS PVO S-400. Mit o tome da su rakete ostale u Srbiji održavao se mjesecima, a već u to vrijeme bilo je izvjesno da se Srbija odlučila za nabavku kineskog RS PVO.

Taktičko-tehničke karakteristike FK-3 su misteriozne jer se radi o izvoznom sistemu koji do narudžbine za Srbiju nije imao korisnika.

Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije po kojima se radi o sistemu sa zonom uništenja do 100 km po daljini i do 27 km po visini. U domaćim izvorima stalno se pominju tri sistema i možemo pretpostaviti obzirom da se radi o informaciji iz državnog vrha da je tačna i da su to tri baterije.

Kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radnokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po 6 ciljeva.

Navodno za Kinesku narodnooslobodilačku armiju izrađena je varijanta HQ-22 koja ima dio zajedničkih elemenata, ali rakete sa zonom uništenja do 170 km.

Na osnovnu priloga kineske TV iz 2014. zaključuje se da je HQ-22 od 2014. godine u naoružanju, ali mora se zadržati rezerva prema tome jer kineska vojna industrija vrlo često koristi agresivni marketing i sisteme u raznim fazama razvoja prikazuje kao gotove.

Zbog uvjerljivosti često se snimci sa testova prikazuju kao obuka u jedinicama kineske armije. Svježije slike kineske TV iz novembra 2019. predstavile su gađanje sa HQ-22 u jednoj brigadi PVO za koju se po terenu i atmosferi može pretpostaviti da je realna borbena jedinica, a ne “prerušeni” poligon za testove.

U međuvremenu pokrenuto je preoružanje kineske PVO sa HQ-22 koji je zamjena za HQ-2 što je kineska oznaka za davno zastarjeli RS PVO Dvina sovjetskog porijekla koji je svoj vrhunac slave imao prije četrdesetak i više godina u Vijetnamskom ratu.

Kineski prodor na novo tržište

Novi sistemi HQ-22 i FK-3 koji ćemo uskoro vidjeti u Srbiji indirektno su ostvarene želje dobrog dijela srbijanske javnosti da se nabavi S-300. Naime, Kinezi su rakete projektovali na bazi rješenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sa sistemom S-300 1990-tih godina.

Za kinesku vojnu industriju izvoz RS PVO u Srbiju izuzetno je vrijedan prodor na potpuno novo tržište jer do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije.

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] ‘Saradnja sa kineskim kompanijama povlači kratkoročne i dugoročne rizike i cijene’ DOK IZ WASHINGTONA NAJAVLJUJU OFANZIVU PROTIV KINESKIH KOMPANIJA! Srbija nabavlja novi protivvazduš… KINA U ARGENTINI NAPRAVILA SVEMIRSKU STANICU KOJOJ BUENOS AIRES NEMA PRISTUP! Iako tvrde da će […]

Komentiraj