KATALONCI VIŠE NE ŽELE NEOVISNOST? Iako regionalna vlada gura odcjepljenje, ankete pokazuju da bi ih većina radije ostala u Španjolskoj!

Oko 42 posto stanovnika Katalonije želi državu neovisnu o Španjolskoj dok ih 50,5 posto to ne želi, pokazala je anketa katalonskog centra za ispitivanje javnog mišljenja Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Istraživanje je provedeno od 25. juna do 21. jula među 2.000 stanovnika Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, koji su upitani „Želite li da se Katalonija pretvori u nezavisnu državu?“.

Njih 42 posto odgovorilo je da želi, što je najmanji postotak od jula 2017. godine.

Katalonska vlada je u oktobru 2017. organizirala referendum o samostalnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda. Prošle godine je devetero dužnosnika osuđeno na sudu u Madridu na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja tog referenduma.

U februaru ove godine je 44,9 ispitanika reklo kako želi da Katalonija postane nezavisna država, podatak je CEO-a. Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade osuđen na 13 godina zatvora, najpopularniji je političar za čiju bi Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) glasalo 19,4 posto stanovnika.

Regionalni izbori u Kataloniji mogli bi biti održani u jesen ili zimu.  Tri stranke koje zagovaraju samostalnost trenutno imaju većinu mjesta u parlamentu u Barceloni, njih 70 od ukupno 135.

Katalonija od 1978. godine ima svoj parlament, vladu i policiju a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada upravlja iz Madrida vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj