‘OVO NIJE BEOGRAD ’99, VIŠE VAS SE NE PLAŠIMO’ Kina pojačava nacionalizam kod kuće, a to bi moglo da joj se obije o glavu!

Nakon nedavnog zatvaranja, američki konzulat u Čengduu danima je bio stjecište ne samo radoznalaca već stanovnika ovog dijela Kine koji su željeli da iskažu svoj nacionalni ponos. Neki su mahali kineskim zastavama, drugi su puštali vatromet i slikali “selfije”.

konzul

Jedna Kineskinja je na video snimku rekla da je “veoma sretna” što je konzulat zatvoren.

– Izbacili smo još jedno stjecište špijuna – rekla je ona uz osmijeh, upirući prstom na objekat.

Na drugom snimku koji se naširoko dijelio kineskim medijima grupa Kineza je svojom patriotskom pjesmom bukvalno ugasila svaki pokušaj CNN-ovog novinara da izvještava, piše “Guardian”.

Stanovnici Čengdua su ukazali koliko je ta scena različita od one iz 1999, kad su se hiljade kineskih demonstranata sjatile na američku ambasadu u Pekingu nakon što su Sjedinjene Države bombardovale kinesku ambasadu u Beogradu.

Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu
Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu

Demonstranti su bacali jaja, kamenje i što im je došlo pod ruku na zgradu američke ambasade, frustrirani zbog toga što njihova vlada nije mogla mnogo toga da uradi da se osveti.

Naša zemlja nije kao prije. Možemo da uradimo više nego da iznesemo saopštenje, možemo da preduzmemo stvarnu akciju… Kina tada nije mogla da priušti da uvrijedi SAD, ali je sada Kina moćna i više se ne plaši američkog imperijalizma – kaže Vu, 25-godišnjak iz Čengdua koji je obišao konzulat tokom zatvaranja u ponedjeljak i napravio nekoliko fotografija za uspomenu.

Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu
Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu

Dok se Kina na međunarodnoj sceni našla na meti kritika, nacionalni sentiment raste kod kuće. Kineski zvaničnici su podršku obezbjedili uobičajenim propagandnim alatkama i patriotskim obrazovanjem, ali i novim taktikama poput takozvane “diplomatije vučjeg ratnika”, koju karakterišu agresivni napadi na inostrane kritičare sile.

Dvosjekli mač

Ipak, upozorava “Guardian”, kultivisanje osjećaja nacionalizma približava Kinu konfliktima sa zemljama poput SAD-a, njenog glavnog rivala, ali i Velike Britanije, Australije i Kanade, zbog široke lepeze sporova – od Hong Konga do “Huaweija”. Peking, međutim, krivi SAD za te tenzije.

– Na obje strane nacionalni sentiment jači je nego ikad ranije. Nema sumnje da je antagonistički nacionalizam dramatično porastao do nivoa koji mnogi nisu nikad vidjeli – kaže za britanski list Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa i direktor centra za američke studije Univerziteta Renmin.

Nacionalizam je već dugo dvosjekli mač za kinesko rukovodstvo – koristan da pojača poziciju vladajuće partije, ali opasan kad emocije preterano porastu. Antijapanski protesti zbog teritorijalnog spora 2012. pretvorili su se u nasilje kad su stanovnici Šenžena razbijali japanske automobile, a državni kineski list “China Daily” pisao kako “ovakav vid patriotizma nikad neće naići na aplauz”.

Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu
Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu

Od tada su kineski zvaničnici promovisali nacionalizam utemeljen u “pozitivnoj energiji”, ali su u međuvremenu suzili prostor za javnu diskusiju svojim cenzurama i regulisanjem interneta, uključujući pritvaranje korisnika koji kritikuju vlasti.

– Kineska vlada se sve više oslanja na nacionalističku retoriku da opravda svoju vladavinu, ali takođe drži prizemni nacionalizam na kraćoj uzici – kaže Džesika Čen Vajs, autorka i profesorka Univerziteta Kornel.

Za ljude poput 50-godišnjeg Lua iz Pekinga ovo znači da nacionalizam djeluje prevalentniji nego što zaista jeste u širokoj populaciji.

Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu
Zatvaranje američkog konzulata u Čengduu

– Zbog tih kontrola oni glasovi koji su dozvoljeni (da se čuju) su nacionalistički. Oni su glasniji, a nedavno su počeli da postaju sve ekstremniji – rekao je on za “Guardian”, dodajući da su mnogi zabrinuti jer ne žele da njihova zemlja bude toliko borbena.

– Očajavamo jer ne možemo da izrazimo naše stavove. Kao da smo u vozu koji je izgubio kontrolu i ne možemo da uradimo ništa već samo da ga pustimo da juri naprijed. Mislim da većina ljudi osjeća da je ovo pomalo negativno. Iako smo ga zatvorili osjećamo izvesno žaljenje. Odnosi između Kine i SAD-a ne bi trebali da budu ovakvi – dodao je Vu.

Američki konzulat u Čengduu zatvoren je u ponedjeljak, kad je u zoru po prvi put od 1985. spuštena zastava SAD. Konzulat je zatvoren u znak odmazde, nakon što su američki sigurnosni službenici ušli u zgradu kineskog konzulata u Teksasu koju je Vašington naredio da se zatvori početkom ove sedmice.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj