PLUĆA PLANETE JEDVA DIŠU: Za 24 sata u Amazoniji zabilježeno više od 1.000 požara

Uprkos uvedenim mjerama, broj požara u brazilskoj amazonskoj regiji i dalje raste, pokazuju zvanični podaci.

Ground-Breaking' Documentary Links Amazon Fires And Deforestation ...

U devet brazilskih država koje graniče s amazonskim bazenom, broj požara porastao je za više od 20 odsto u julu u poređenju s istim mjesecom prošle godine, a te podatke objavio je nacionalni Institut za istraživanje svemira Inpe.

Institut navodi da je u julu ove godine registrovano 6.804 požara, u poređenju sa 5.318 u julu prošle godine. Zvaničnici se plaše da bi 2020. mogla biti još i gora od 2019. za prašume u Brazilu.

Sateliti snimili preko hiljadu požara

Samo u četvrtak sateliti su snimili 1.007 požara u Amazoniji, što brazilski “Grinpis” naziva negativnim 15-godišnjim rekordom za dan u julu.

Aktivista “Grinpisa” Romulo Batista rekao je da zabrana spaljivanja rastinja zvaničnom uredbom neće funkcionisati sve dok ne bude pojačan nadzor u tom polju.

Sredinom jula ministar životne sredine Rikardo Sales i predsjednik Žair Bolsonaro zabranili su spaljivanje rastinja u amazonskoj regiji i u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svijetu, na 120 dana.

Desničarski populista Bolsonaro podržava ekonomsko iskorištavanje Amazonije. Žestoko je kritikovan zbog razornih požara u Amazoniji prošle godine.

Julski požari ostavili za sobom pustoš
Julski požari ostavili za sobom pustoš

Optužuju ga da prihvata razaranja radi otvaranja novih područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Amazonija je najveća svjetska prašuma i naučnici upozoravaju da je ključna odbrana protiv klimatskih promjena jer apsorbuje gasove staklene bašte.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj