RASTE BROJ ZARAŽENIH U BiH! U zemljama regije 26 preminulih od koronavirusa

Epidemiološka situacija u našoj zemlji nije dobra.

DOBRE VIJESTI! Tri osobe iz Konjica se oporavile od korona virusa ...

Nakon što su obrađena 304 testa u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) potvrđen je 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega su 42 iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije, navodi se u nedjeljnom izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. jula do 1. augusta ove godine.

U Kantonu Sarajevo je trenutno aktivan 1.271 slučaj oboljenja COVID-19, navode iz kantonalnog zavoda. Dodaju i kako je ukupan broj do sada zaraženih 2.520 osoba.

Na bolničkom liječenju u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalazi se 69 osoba. Većina ih je vitalno stabilna, dok jedna osoba koristi podršku respiratora pri disanju.

Nažalost, u protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, čime je broj umrlih uzrokovan zaraznim oboljenjem COVID-19 u Kantonu Sarajevo povećan na 39, ističu iz ZZJZ-a. Također, utvrđeno je osam pozitivnih uzoraka iz Tešnja, šest iz Zenice, pet iz Travnika, tri iz Kreševa, dva iz Goražda, te po jedan iz Viteza i Doboj-Juga. 

U posljednja 24 sata evidentiran je oporavak 38 pacijenata, čime je ukupno do sada u Kantonu Sarajevo izliječeno 1.210 osoba.

U periodu od 16. do 30. jula ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.649 samoizolacija.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u bh. entitetu Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 431 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 109 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 48 muških i 65 ženskih osoba, od kojih je 17 mlađe, 59 srednje i 33 osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 27 osoba je iz Pala, 23 iz Banjaluke, 11 iz Trebinja, šest osoba je iz Laktaša, pet iz Prnjavora, po četiri osobe iz Bijeljine, Višegrada i Zvornika, po tri su iz Prijedora i Šekovića, po dvije osobe su iz Gradiške, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Ribnika i Šipova i po jedna osoba je iz Bratunca, Kneževa, Kotor Varoša, Modriče, Sokoca, Srpca, Čelinca, Istočnog Starog Grada i Јezera.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Laktaša, muškarcu starije životne dobi iz Teslića i muškarcu srednje životne dobi iz Banjaluke.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.020 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 176 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se uRS-u oporavilo ukupno 2.670 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 51.286 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u je 270, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 68, a u opštim bolnicama 202.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.375 osoba, a nadzor je završen kod 43.688 osoba.

Poštujmo preporuke kriznih štabova, nosimo maske, držimo fizičku distancu i perimo ruke. Disciplinirajmo se da bi bismo spasili i svoj i tuđe živote.

U zemljama regije 26 preminulih od koronavirusa

U zemljama regije 26 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. Na Kosovu i Srbiji umrlo je po devet osoba, u Sjevernoj Makedoniji sedam, a u Crnoj Gori jedna osoba.

Na Kosovu je registrovano 224 novozaraženih, u Srbiji 330, a u Sjevernoj Makedoniji 138. Po 86 novih zaraza je u Hrvatskoj i
Crnoj Gori.

Slovenija sa 14 novoinficiranih bilježi najniži dnevni bilans zaraza među zemljama regije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj