JOHN HUME: Preminuo jedan od arhitekata sjevernoirskog mirovnog sporazuma i dobitnik Nobelove nagrade za mir

John Hume, rimokatolik i jedan od arhitekata sjevernoirskog mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak 1998. preminuo je u ponedjeljak u 83. godini života, objavila je njegova Socijaldemokratska i laburistička stranka (SDLP).

John Hume: Nobel Peace Prize winner dies aged 83 - BBC News

Hume je zbog uloge u okončanju 30-godišnjeg nasilja između katolika i protestanata dobio Nobelovu nagradu za mir.

Sporazumom na Veliki petak 10. travnja 1998. godine zaustavljeno je više od 30 godina (1969.-2002.) nasilja u Sjevernoj Irskoj, s oko 3500 poginulih ljudi.

Hume, zaslužan za pokretanje mirovnih pregovora u toj britanskoj pokrajini, Nobelovu nagradu za mir je 1998. podijelio s tadašnjim sjevernoirskim prvim ministrom Davidom Trimbleom iz protestantske Ulsterske unionističke stranke (UUP).

Hume je preminuo u domu za stare i nemoćne u rodnom Londonderryju u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima, priopćila je obitelj.

“Smrt Johna Humea predstavlja gubitak najznačajnije i najdosljednije političke figure Irske u 20. stoljeću”, kazao je čelnik SDLP-a Colum Eastwood, dodajući da je to “povijesni trenutak na ovom otoku, ali prije svega trenutak duboke tuge”.

John Hume je bio umjereni nacionalist i aktivist za građanska prava koji je predvodio pionirske pregovore s Gerryjem Adamsom, tadašnjim čelnikom stranke Sinn Fein, političkim krilom Irske republikanske armije (IRA).

Ti su pregovori utrli put zajedničkoj inicijativi britanske i irske vlade 1993., koja je potaknula mirovni proces i primirje s IRA-om 1994., što je u konačnici rezultiralo mirovnim sporazumom od Velikog petka.

“Svi bismo trebali pognuti glavu u znak poštovanja i zahvale. Koji izniman čovjek, mirotvorac, političar, vođa, aktivist za građanska prava, obiteljski čovjek, pravi čovjek iz Darryja, inspiracija”, kazao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj