MILANOVIĆ NE ODUSTAJE: Ne znam zašto generali iz BiH nisu ranije odlikovani, ja ću ispraviti to!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govoreći o namjeri da odlikuje četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju tzv. Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske, kazao je da ne zna zašto to ranije nije učinjeno te da će on ispraviti taj propust.

President Zoran Milanović praises efforts to fight coronavirus

“Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao sam četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju. Njihovi pripadnici nedvojbeno imaju zasluge za uspješno provođenje operacije Oluja jer su te brigade bile sastavni dio naše vojske u tom periodu, dakle u pripremi i provođenju Oluje bili su pod zapovjedništvom generala HV-a. Ako su gardijske brigade HV-a i HVO-a bile skupa u Domovinskom ratu i podnosile skupa žrtvu, onda im i priznanje za to mora biti jednako”, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

On u intervjuu podsjeća da se učestvovanje tih vojnih i policijskih formacija u Oluji temelji na Splitskom sporazumu iz 1995. godine, a kojim je dogovoreno zajedničko i koordinirano djelovanje hrvatskih i bosanskohercegovačkih vojnih snaga.

“Čuo sam da je i ranije bilo inicijativa da se odlikuju gardijske brigade HVO-a, zašto to nije učinjeno ne znam, ali 25. godišnjica Oluje prilika je da se ispravi propust. Branili su i oslobađali hrvatsku državu i kao predsjednik Hrvatske Republike nisam imao dileme o dodjeli odlikovanja”, poručio je Milanović.

Odgovorio je i na pitanje o svom premijerskom odnosu prema isporuci dokumentacije kojom se pokušalo optužiti neke hrvatske branitelje.

“Kao i tada i danas držim kako političke optužnice nisu prihvatljive, a kada dolaze 20 ili 25 godina nakon rata, takve optužnice mogu samo destabilizirati pojedine države”, ustvrdio je predsjednik RH.

Govoreći o svom odnosu prema hrvatskom pitanju u BiH i mogućnosti da to bude pitanje o kojem će predsjednik i Vlada RH imati možda i najviši stepen saglasnosti, Milanović je poručio da će uvijek biti tu da pomogne kada je riječ o Hrvatima u BiH.

“Kao predsjednik države mogu ukazivati na probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće, sve poštujući nezavisnost BiH i njene institucije, ali i vodeći računa da su Hrvati konstitutivni narod u toj državi”, istaknuo je predsjednik RH dodajući kako Vlada RH tu može učiniti više.

Odgovarajući na pitanje kako od BiH napraviti funkcionalnu državu, a istovremeno očuvati konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda, Milanović je kazao da njegov rad, govor i stavovi jasno pokazuju da je zagovornik cjelovite BiH, “jer je ona, koliko može biti, garant stabilnosti”. Ona nije, dodaje, savršeno ustrojena, ali to je realnost u kojoj žive tri naroda.

“Država BiH može, u startu, biti funkcionalna samo ako su sva tri naroda u jednakoj poziciji da odlučuju o svojim političkim predstavnicima. Zato sam govorio i o problemu legitimiteta izbora hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH, taj problem i dalje stoji i dobronamjerno ga spominjem jer bi bilo normalno, a i ustavno, da Hrvati biraju svoje predstavnike jednako kao što u Hrvatskoj Srbi ili Italijani biraju svoje. Narod koji je jednakopravan, a Hrvati u BiH to jesu, štaviše konstitutivan su narod, mora imati u vlasti predstavnike koje sam izabere, jer će u suprotnom gubiti vjeru u svoju državu BiH.

Funkcionalnost BiH mora sama prepoznati i ostvariti kao svoj cilj, radi ljudi koji u njoj žive, a mi smo tu da pomognemo. Za razliku od većine drugih članica EU, Hrvatska najbolje poznaje situaciju u BiH i moramo joj pomoći da dobije nadu i perspektivu što će biti sutra. U EU, rekao bih, postoji nezainteresiranost za BiH, danas pogotovo, kada se Unija nosi s novim i nikad viđenim problemima, pa je na Hrvatskoj da zainteresiramo EU i potaknemo da se BiH što prije otvori evropski put”, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik RH Zoran Milanović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj